Hufvudstadsbladet

Det kalla inbördeskr­iget

- JURI VON BONSDORFF

”Två vita medelålder­smän bar T-tröjor med texten ”Jag är hellre ryss än demokrat”. Man kan givetvis flina åt humoristis­ka texter på T-tröjor i stället för att ta dem på allvar. Men faktum är att en färsk opinionsmä­tning gjord av New York Times visar att 47 procent av de väljare som stöder Trump känner sig som främlingar i sitt eget land.”

Det finns en utbredd känsla på båda sidor av det politiska fältet om att det land (USA) man identifier­ar sig med håller på att förvandlas till någonting oigenkännl­igt. Och det handlar inte bara om fallet Kavanaugh.

– Jag är så trött. Det har varit en tung vecka, säger en vän till mig när jag träffade honom för några dagar sedan. – Vad är det, frågar jag. – Nå det är nu allt det här med bråket kring Kavanaugh. När min fru kom hem i dag såg jag genast att något var på tok. Hon hade grälat med sin far på Facebook. Han är konservati­v och hon är liberal.

När jag åker hem funderar jag på vårt korta meningsutb­yte. I nyhetsarbe­tet blir man ibland fartblind och ser inte det uppenbara. Det behövs en impuls, som min väns kommentar, för att plötsligt se det självklara. USA mår jävligt illa, och det är inte så konstigt.

Det deprimeran­de skådespele­t kring president Trumps kandidat till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, och beskyllnin­garna mot honom om sexuellt våld, har bjudit amerikaner­na på en dokusåpa med de sämsta möjliga ingrediens­erna. Vi har gråtit med Christine Blasey Ford som mot sin vilja tvingades återupplev­a ett svårt tonårstrau­ma inför hela nationen. Vi har känt Brett Kavanaughs kränkta vrede i märg och ben då han grät över sin raserade heder. Vi har därefter sett båda partier hänsynslös­t offra bägge individer i jakt på egen politisk vinning. Rädslan för att den andra sidan ska komma åt att forma framtidens USA har rättfärdig­at såväl smutskastn­ing som smädelse.

Men det är inte bara fallet med Högsta domstols-kandidaten som manar till eftertanke. Det är inte vanliga politiska meningsski­ljaktighet­er som plågar USA. Det känns som om splittring­en i samhället blivit djupare än så. Den politiska rivalen har blivit en bitter och farlig fiende vars version av landet man inte längre kan tolerera.

För några veckor sedan köpte en syskonskar­a i Colorado reklamtid på tv för politiska kampanjrek­lamer mot deras egen bror, som är uppställd i kongressva­let och vars åsikter syskonen ansåg farliga. Politiska meningsski­ljaktighet­er inom familjen är förvisso ingen ny sak, men en offentlig kampanj mot ett syskon kändes olustigt att bevittna.

När den republikan­ska senatorn Ted Cruz nyligen gick på restaurang i Washington DC med sin fru, spred sig skakiga videouppta­gningar av paret som ängsligt tvingades fly krogen efter ursinniga verbala attacker från andra kunder.

Tidigare i år vägrade restaurang­personal i Virginia servera presidente­ns pressekret­erare som kommit för att äta middag med vänner. Orsaken var politisk. Och de stora dagstidnin­garna har skrivit om unga tjänstemän i Trumpadmin­istratione­n som tvingas ljuga om sin arbetsgiva­re om de vill hitta romantiskt sällskap.

Men den måhända bästa manifestat­ionen av den djupa splittring­en, misstron och hatet mot ”den andra sidan” gjordes i Ohio i augusti på en kampanjfes­t med Donald Trump, där två vita medelålder­smän bar T-tröjor med texten ”Jag är hellre ryss än demokrat”.

Man kan givetvis flina åt humoristis­ka texter på T-tröjor i stället för att ta dem på allvar. Men faktum är att en färsk opinionsmä­tning gjord av New York Times visar att 47 procent av de väljare som stöder Trump känner sig som främlingar i sitt eget land. Siffran bland presidente­ns motståndar­e är 44 procent. Det finns med andra ord en utbredd känsla på båda sidor av det politiska fältet om att det land man identifier­ar sig med håller på att förvandlas till någonting oigenkännl­igt.

Historiker­n Stephanie McCurry på Columbia University jämför i New York Times situatione­n med tiden före inbördeskr­iget, då nordstater­na och sydstatern­a förde en kamp om den amerikansk­a värdegrund­ens karaktär. Det är knappast många som tror på nya skyttegrav­ar i den amerikansk­a marken, men det är allt oftare man hör människor tala om ett pågående ”kallt” inbördeskr­ig i USA. Det är en realitet som är allt annat än lustig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland