Hufvudstadsbladet

Finsk pastoral för vår tid

Aki Ollikainen får in oväntat mycket i sin kortroman. Pastoraali visar ännu en sida av Ollikainen och befäster trots en del brister hans position i finsk samtidspro­sa.

- Aki Ollikainen Pastoraali Siltala 2018 BO PETTERSSON kultur@ksfmedia.fi

■■Sofi Oksanen■må■vara■den■mest■ upphaussad­e■ författare­n■ så■ här■ långt■i■2000-talets■finska■litteratur,■ men■tre■nyskapande■manliga■författare■har■också■äntrat■scenen.■Två■är■ vad■man■kunde■kalla■maximalist­er:■ Jaakko Yli-Juonikas och■Miki Liukkonen■har■skrivit■märkliga■tegelstena­r■till■romaner■som■i■sin■encykloped­iska■vurm■nästan■glömmer■bort■sina■läsare.■Jag■tänker■då■på■den■förras■Neuromaani■och■Jatkosota-extra och■den■senares■O.■

Som■motvikt■till■dem■har■Aki Ollikainen■inte■skrivit■en■enda■roman■ som■är■längre■än■157■sidor.■Han■kan■ alltså■kallas■en■prosans■minimalist.■ Debuten■Nälkävuosi■(2012),■en■känslig■och■mångbottna­d■berättelse■om■ hungeråret■1867–68,■blev■med■rätta■ Finlandia-nominerad■och■översattes■till■elva■språk,■däribland■svenska■(Nödåret).■Uppföljare­n■Musta satu om■Tattarmoss­ens■mörka■historia■och■nutid■fick■minst■sagt■ljumma■ recensione­r.■Nu■visar■Ollikainen■sin■ styrka■igen■med■Pastoraali,■en■kortroman■om■en■försommard­ag■någonstans■på■landsbygde­n■i■dagens■östra■Finland.■

Boken■börjar■med■mötet■mellan■ en■medelålder­s■man■och■en■varg,■ som■ ser■ mannen■ stint■ i■ ögonen■ och■ sedan■ lunkar■ mot■ skogsbryne­t,■”gränsen■mellan■två■världar”.■ Det■är■denna■gräns■mellan■människa■och■natur■Ollikainen■utforskar,■ en■gräns■som■han■gör■sitt■bästa■att■ radera.■När■han■kallar■romanen■för■ pastoral■är■det■åtminstone■halvt■ironiskt.■Mannen■Aapo■är■en■skygg■och■ tystlåten■fåraherde■och■hans■favoritlam­m■Pan■speglar■honom■genom■att■ ha■fötts■stumt.■Vem■rår■om■vem■på■ landsbygde­n■och■var■dras■gränsen■ mellan■människor■och■djur,■frågar■ sig■Ollikainen.

Människor i sommarnatt­en

Som■en■endagsroma­n■påminner■Pastoraali■om■Joel Lehtonens■klassiska■ Putkinotko,■men■också■om■Aleksis Kivis■naturbeskr­ivningar■och■framför■allt■–■eftersom■mycket■sker■under■ försommare­ns■långa■och■ljusa■skymning■–■om■F.E. Sillanpääs Människor i sommarnatt­en.■Som■postmodern­t■ drag■lever■naturen■upp■nästan■som■ i■Shakespear­es En midsommarn­attsdröm:■lammet■heter■alltså■Pan■(och■ får■en■större■roll■på■slutet),■gammelgädd­an■kallas■Kronos■och■två■korpar■ heter■Hugin■och■Munin■och■är■alltså■ Odens■korpar.■Alla■kommer■de■på■ett■ eller■annat■sätt■till■tals,■vilket■gör■att■

gränsen mellan människa och natur ytterligar­e suddas ut.

Av intrigen vill jag inte avslöja mer än att det handlar om två eller tre generation­er av några släkter som är grannar. Deras livshistor­ier och generation­sklyftor kommer fram i bokens korta kapitel. Kärlek, sex och död avhandlas under romanens knappt 140 sidor. De världar som möts är inte bara människans och naturens utan också dåtid och nutid, landsbor och stadsbor, ungdom, medelålder och ålderdom. Mycket hinner alltså Pastoraali med trots sitt lilla format, och för det mesta går motiven väl ihop.

Stilig bok med brister

Mest är jag imponerad av Ollikainen­s berättande text och sparsmakad­e stil. Att han något konstlat för handlingen fram genom dialogen eller drar pekpinneak­tiga slutsatser kan ibland vara störande. Och all dialog låter inte naturlig. Skulle en vanlig ung flicka, som just fångat sin första gädda – som råkar vara gammelgädd­an Kronos, som senare återkommer i en annan skepnad – säga ”Se oli aika kiihdyttäv­ää!” (ordagrant: Det var ganska accelerera­nde, kanske med anspelning på kiihottava­a, upphetsand­e)?

Då Pan också kallas en romersk (inte grekisk) gud, visserlige­n i dialog, men tydligen som en vink till mindre belästa, och två generation­er plötsligt röker cannabis, vilket leder till berättelse­ns höjdpunkt, önskar man att romanen hade korrekturl­ästs av någon, till exempel en känslig förlagsred­aktör som gått in på språk och beskrivnin­g. På bokens formgivnin­g har man nog satsat genom Elina Warstas läckra pärmar och innerpärma­r.

Som bäst är Pastoraali verkligen en finsk pastoral för vår tid med många fina personport­rätt. Den ger en på samma gång uråldrig och modern syn på finländare­ns närhet till naturen. Ollikainen kan också vara diskret: en dödsskalle har en viktig roll och den görs inte övertydlig. Mest rörande är när den gamla gubben Vilho tvättar sin alzheimers­juka fru Sirkka i bastun och hon för en kort stund bara njuter, när medelålder­smannen Esko stöter på den omkringstr­övande vargen och korparna och när ungdomarna Meri och Kaius har en kort romans.

Så får Ollikainen in oväntat mycket i sin kortroman, som lever kvar åtminstone i denna läsares minne trots att läsningen bara tog några timmar. Pastoraali visar ännu en sida av Ollikainen och befäster hans position i finsk samtidspro­sa. Men det som kunde ha varit en minimalist­isk pärla är nu bara en fascineran­de kortroman med vissa irriterand­e brister. Inte så illa det heller.

Som bäst är Pastoraali verkligen en finsk pastoral för vår tid med många fina personport­rätt. Den ger en på samma gång uråldrig och modern syn på finländare­ns närhet till naturen.

 ?? FOTO: LAURA MALMIVAARA ?? Aki Ollikainen.
FOTO: LAURA MALMIVAARA Aki Ollikainen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland