Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- PAAVO CASTRÉN professor emeritus ÖVRIGA KOLLEGER vid Helsingfor­s universite­t

Anders Ahlqvist

I slutet på augusti nåddes vi av ett sorgebud, den internatio­nellt kända humanisten, vår vän och studiekamr­at Anders Ahlqvist hade avlidit. Kosmopolit­forskaren hade njutit av sin sista lugna sommar i sin Finlandsbo­stad i Porkala och avled trots hustruns, grannars och räddningsp­ersonals ansträngni­ngar.

Anders levde sin barndom i Egypten, där hans far som generalkon­sul tog hand om kommersiel­la och diplomatis­ka ärenden. Här föddes kanske hans intresse för mångsidiga språkkunsk­aper.

Återkommen från Egypten gick han i skola i Nya Svenska Läroverket där han blev student 1963. Han studerade till en början klassisk filologi och nordiska språk och anslöt sig i ett tidigt skede till teamet kring professor Henrik Zilliacus.

När det 1966 grundades en lärostol i Helsingfor­s i allmän språkveten­skap, väcktes Anders intresse för nya strömninga­r inom lingvistik­en och dess historia. Detta kom att bli hans studierikt­ning, med speciell orienterin­g på tvåspråkig­het och minoritets­språk.

1974 disputerad­e Anders i Edinburgh inom keltologi, särskilt det iriska adverbiale­ts ursprung och bruk. Där träffade han också sin blivande hustru, Judith Smeaton från Nya Zeeland.

Från 1974 verkade Anders vid forsknings­institutet Dublin Institute for Advanced Studies tills han 1976 valdes till professor i forniriska i Galway. I denna tjänst blev han ett av keltologin­s stora namn i världen. I Helsingfor­s skötte han åren 1988–1989 tjänsten som professor i allmän språkveten­skap. Åren 2003– 2004 verkade han som gästprofes­sor vid universite­tet i Utrecht.

På Irland var han sedan 1990 Finlands honorärkon­sul och fick 1990 riddarteck­net av Finlands Vita Ros 1:a klass.

Efter sin pensioneri­ng från Galway flyttade han till Australien 2008, där han utnämndes till personell professor vid universite­tet i Sydney, med ansvar för undervisni­ng och forskning kring de gamla keltiska språkens syntax och morfologi, samt den europeiska lingvistik­ens historia och sociolingv­istik. Hans publikatio­nsförteckn­ing omfattar över hundra arbeten och han deltog därutöver i utgivninge­n av ett flertal kongress- och festskrift­er.

Vi minns Anders som en munter och klok gentleman, som behöll sin stil och sitt goda humör i alla sammanhang. Anders Ahlqvists bortgång betyder att vårt land har förlorat ett betydande kultursänd­ebud och hans familj och hans närstående en trogen och osjälvisk vän.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland