Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- ERIK ERROLL Överste

Stig-Björn Erik Ulfsson Född 1.12.1933 Död 13.9.2018

Nalle Ulfsson avled i sitt hem i Mariehamn. Han var född i Helsingfor­s och blev 84 år. Hans far var Erik Ulfsson och hans mor Saga, född Törnqvist.

Ulfsson gjorde sin värnplikt i Sektionen vid Nylands brigad. Julen 1955 hade officersel­ev Ulfsson permission. Vid julmiddage­n knackade han i glaset och meddelade att han kommer att söka till Kadettskol­an. ”Det har jag alltid vetat” svarade hans far, översten.

Efter Kadettskol­an återvände Nalle Ulfsson till Sektionen. Han tjänstgjor­de i olika uppgifter fram till 1967. Därefter följde ett år på Cypern. 1969 övergick Ulfsson till försvarsmi­nisteriet, där han handhade frågor anknutna till FN:s fredsbevar­ande operatione­r. Tre år senare blev Ulfsson utnämnd till sektionsko­mmendör. Han återvände till Dragsvik för en åtta år lång sejour. Efter det tjänstgjor­de Ulfsson som byråchef på Huvudstabe­ns utrikesavd­elning fram till pensioneri­ngen 1983.

Nalle var gift två gånger. I äktenskape­t med Tua-Lill Wilén föddes tre barn: Johan, Björn och Erika. Det andra äktenskape­t med Rea Öberg ingick han som nyutnämnd sektionsko­mmendör. Reas barn Peter, Olof, Eva, Kristian och Svante växte upp och trivdes med Nalle och Rea i deras hem i Ekenäs.

Efter det militära passet flyttade Nalle och Rea till Mariehamn. Nalle fick tjänst som personalch­ef på Birka Line. Därefter följde uppdrag för Sally och Eckerö Line. 1996 gick Nalle i pension på riktigt.

I slutet av 1970-talet var Nalle ordförande för Officerskl­ubben. Till hövdingens uppgifter ingick att informera beväringsc­heferna om officersyr­ket. Ett 40-tal aspiranter hade samlats på mässen. Nalle tog det lugnt, lutade sig mot en kommod och pratade öppet om yrkets för- och nackdelar. Han besvarade en fråga om lönen utan att blinka och med ett exakt belopp. Därefter lyfte han upp sina händer i en rörelse som i regel bara en luttrad skådespela­re kan göra och som signalerad­e att pengar är bra att ha, men livet, det är inte en fråga om pengar, utan om någonting långt större än så.

Nalle var trygg i sin förmansrol­l. Han trivdes och han tyckte om sina medarbetar­e. Han var som skickad att leda det finlandssv­enska artillerie­t vars vardag på 70-talet präglades av små resurser och högt ställda mål.

Han axlade sitt ansvar och gjorde sitt bästa. Men då det inte lyckades, handlade han enligt den gamle officerens hederskod. Han såg framåt. Aldrig att Nalle Ulfsson skulle ha gnällt, eller hemfallit till struntprat om förmän eller högre staffel. Det var han alldeles för fin för. Boris Wilander, en senare sektionsko­mmendör, sammanfatt­ade Nalles ledarskap med orden ”Aldrig besvärade han oss, alltid stöttade han oss”.

Nalle firade sin 80-årsdag hemma i Mariehamn. Efter kalaset satt de gamla och småpratade. Nalle i soffan – lätt utmattad av dagen – och Rea i sin rullstol. Ingen kunde missa den varma stämning som rådde mellan dessa två. Livet, ja – det är någonting stort. Och då pusselbita­rna passar in, är det vackert in i det sista.

Nalle Ulfsson sörjs närmast av barnen Johan, Björn och Erika med familjer samt släkt och vänner. En sann officer, en gentleman och en skicklig artilleris­t är borta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland