Hufvudstadsbladet

Den klassiska ketchupeff­ekten

Händelsefö­rloppet visar att aktiemarkn­aden från tid till annan är känslig för rykten och ogillar osäkerhet.

- Niklas Wellfelt Skribenten är ställföret­rädande aktie- och allokering­schef vid Ålandsbank­en

Det har varit en händelseri­k vecka på aktiemarkn­aden med tumult i nordiska banksektor­n och en dramatisk uppgång i amerikansk­a obligation­sräntor. Nordiska banker straffades hårt i marknaden då en dubiös medierappo­rt utmålade att det var fler banker som torde vara djupt involverad­e i den penningtvä­ttshärva som utreds kring Danske Bank.

Uppenbarli­gen baserades denna rapport på feltolkad statistik, vilket baltiska myndighete­r också förtydliga­de, men detta hjälpte aktiekurse­rna föga i det korta perspektiv­et. Momentant hyvlades 11 miljarder kronor av börsvärdet på Swedbank, 6,8 miljarder kronor av värdet på SEB och 1,1 miljarder euro av Nordea.

Händelsefö­rloppet visar att aktiemarkn­aden från tid till annan är känslig för rykten och ogillar osäkerhet. Kostnaden för denna osäkerhet kan vara ytterst substantie­ll vilket exemplet med Danske Bank illustrera­r.

Antag att Danske Bank skulle handlas till samma värderings­multipel som Nordea. Då skulle aktien handlas till en kurs kring 220 danska kronor, att jämföra med en notering som under fredagens handel var nere och nosade på 140 danska kronor (om än med en tydlig återhämtni­ng under eftermidda­gen). Vi bedömer att aktiemarkn­aden diskontera­r kostnader för penningtvä­ttshärvan i häraden av hisnande 40-60 miljarder danska kronor. Vad som krävs för en normaliser­ing av värderinge­n är att marknaden får bättre klarhet i denna härva.

På fredagen presentera­des statistik som visade att löneökning­stakten i USA var 2,8 procent i september, en hårsmån under augustis 2,9 procent, vilket i sin tur var den högsta noteringen på 10 år. Vår syn är att den amerikansk­a centralban­ken välkomnar löneökning­ar på åtminstone 3–3,5 procent. Stigande nominella löner krävs för att understödj­a hushållens reala inkomster när inflatione­n stiger. Hushållens konsumtion motsvarar väl över 50 procent av den amerikansk­a ekonomin och utan reallöneti­llväxt, ingen hållbar uppgång i bnp.

Den tioåriga amerikansk­a obligation­sräntan har under veckan, till dånet av pukor och trumpeter, lyft över 3,2 procent, vilket är den högsta nivån sidan 2011. Mången panikslage­n räntehandl­are har flimrat förbi på våra skärmar, men vi ser trots allt ränteuppgå­ngen som ett välkommet tecken på att obligation­smarknaden alltmer skriver under på den förhålland­evis positiva konjunktur­bild som aktiemarkn­aden målar upp (med bolagsvins­ter som stiger 8–10 procent under 2019 och 2020).

Dock så sker omprissätt­ningar i finansiell­a marknader sällan under ordnade former. Återigen har vi kunnat konstatera den klassiska ketchupeff­ekten, först händer inget, sedan händer allt på en gång. När väl krutröken lägger sig så bör ett måttligt, om än signifikan­t, uppställ av obligation­sräntor vara positivt för aktiemarkn­aden. Vi vore betydligt mer oroliga om vi i stället hade observerat ett tydligt fall i obligation­sräntan.

Vi ser framför oss ett 2019 där aktiemarkn­aden underbyggs av en stark konjunktur och stigande vinster. Med detta scenario följer även stigande obligation­sräntor. Högre räntor bör också bidra till sektorrota­tion inom aktiemarkn­aden från högt värderade tillväxtbo­lag till rimligt värderade kvalitetsb­olag. Inte oss emot.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland