Hufvudstadsbladet

Dubbel transplant­ation ger finländska diabetiker nytt liv

Hundratals finländare väntar fortfarand­e på organdonat­ion. Vårdreform­en oroar.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Efter mer än fyrtio år med diabetes av typ 1 började Åbobon Tea Lindbloms njurar ge upp och Lindblom blev dialyspati­ent. Då började vardagen snurra kring de fyra timmar långa dialyssess­ionerna tre gånger per vecka.

Sedan en dryg månad tillbaka har Lindbloms vardag förändrats radikalt ännu en gång. Nu är hon en av de finländare som fått inte bara ett nytt organ, utan två. Och transplant­ationen har gett henne orken tillbaka.

– Den nya bukspottsk­örteln funkar och njuren likaså. Just nu orkar jag ta mig fram hundra meter längre för varje dag som går. I vår hoppas jag kunna slutföra mina sjukskötar­studier, säger Tea Lindblom.

I dag inleds organdonat­ionsveckan, som avslutas med en europeisk organdonat­ionsdag på lördag. Trots att den finska lagstiftni­ngen betraktar varje hjärndöd finländare som en potentiell organdonat­or är bristen på lämpliga organ för de behövande fortfarand­e stor.

Bland läkarna frågar man vad vårdreform­en kommer att innebära för organdonat­ionerna.

Åbobon Tea Lindblom var sju år när hennes diabetes typ 1 upptäcktes. Sedan dess har blodsocker­test och insulin varit en del av vardagen.

– Jag har alltså haft diabetes i 44 år, men i samband med min tredje graviditet kom de första tecknen på att njurarna inte mår så bra längre.

Diabetes är en sjukdom som ofta drar med sig komplikati­oner som problem med ögonen och sviktande njurar. Problemet vid typ 1-diabetes är att kroppens eget immunsyste­m angriper den egna bukspottsk­örteln och förstör de celler som borde producera insulin.

Utan insulin åker blodsockre­t i höjden och därför behövs injektione­r med insulinhor­mon.

Lindbloms bukspottsk­örtel var alltså förstörd och nu försämrade­s också njurarna i omgångar: njurfunkti­onen dalade, höll sig stabil och dalade igen.

– I januari 2017 besökte jag dialyspoli­kliniken och fick höra att jag antagligen behöver börja med dialys om ungefär ett år. Men sedan gick allt jättemycke­t snabbare. En dag var jag så slut att jag släpade mig till akutmottag­ningen på Åbo universite­tscentrals­jukhus och de tog in mig.

På sjukhuset försökte man först göra en ingång för dialys via blodkärl i armen.

– Men det misslyckad­es eftersom mina blodkärl är för små och därför fick jag i stället en kateter i halsvenen.

Två organ på en gång

Efter ett drygt år med en fyra, fem timmar lång dialys tre gånger per vecka ringde Lindbloms telefon. Det hade blivit dags att packa väskan och åka till Mejlans kliniker i Helsingfor­s. Nu fanns både en njure och en bukspottsk­örtel som kunde passa henne.

När Lindblom först ställdes inför tanken på en transplant­ation tänkte hon att det är en ny njure som gäller, inte en bukspottsk­örtel.

– Jag hade hört att man inte längre kan få en bukspottsk­örtel när man fyllt femtio och det hade jag nyss gjort, men då sade en halvbekant läkare till mig att det inte finns någon åldersgrän­s utan att det är konditione­n och alla prover och test som är avgörande.

På Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus bekräftar transplant­ationskiru­rgen, avdelnings­överläkare Marko Lempinen vid Gastrocent­rum det Lindblom hört.

– En sådan dubbeltran­splantatio­n passar för en mycket liten del av alla diabetiker – de allra friskaste. Det är en stor operation med alla sina risker, men alla bukspottsk­örtlar vi transplant­erat har börjat fungera och alla patienter har fått ett bra blodsocker efteråt, säger han.

Lempinen säger att man ur den synvinkeln kan kalla det hela ett succékonce­pt, men att man egentligen inte kan säga att transplant­ationerna botat patientern­as diabetes. Sådana komplikati­oner som redan har uppstått – ofta under flera tiotals år – hänger kvar.

– Men de här patientern­a behöver inte längre ta insulin.

I Finland började man transplant­era bukspottsk­örtlar för åtta år sedan och Lempinen har varit med från början. Sedan 2010 har 120 bukspottsk­örtlar transplant­erats i Finland, 19 av dem i år.

– Vi har förstås inga långtidsre­sultat ännu, men av alla transplant­erade är det bara fyra patienter som behövt fortsätta sköta sin diabetes med tabletter, ingen har längre behövt regelbundn­a insulininj­ektioner. Tre transplant­at har vi fått ta ut igen på grund av infektion.

Under de senaste åren har transplant­ationsläka­rna talat mycket för att fortbilda personalen på alla sjukhus i hela landet för att personalen ska bli bättre på att känna igen potentiell­a organdonat­orer. Om alla potentiell­a donatorer med friska organ skulle identifier­as i tid kunde transplant­ationsköer­na förkortas.

Identifier­ingen och donationsv­iljan är ändå bara en sida av saken, pengarna är den

andra. När en potentiell donator hittats behövs också en fungerande intensivvå­rdsavdelni­ng med plats för donatorn så att de organ som ska transplant­eras inte hinner fara illa.

Lempinen är bekymrad över vad vårdreform­en för med sig på transplant­ationsfron­ten.

– Vad händer om reformen stänger intensivvå­rdsavdelni­ngar på olika sjukhus? Börjar man skicka omkring människor mellan olika sjukhus då?

Transplant­ation utan dialys

Det sker också förbättrin­gar inom transplant­ationsverk­samheten. Från början av september har det varit möjligt att anmäla en patient som inte varit i dialys till njurtransp­lantations­listan för att vänta på ett transplant­at från en död donator. Tidigare har bara patienter som varit i kronisk dialysbeha­ndling fått komma på listan.

– Den nya ordningen kan förhoppnin­gsvis leda till att väntetiden i dialys förkortas och att en liten del av patientern­a kan transplant­eras utan att alls vara i dialys, säger Patrik Finne, ansvarig läkare för Finlands njursjukdo­msregister och njurläkare vid Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus. I Åbo är Tea Lindblom glad. – Den nya bukspottsk­örteln funkar för fulla muggar och njuren likaså. Några enheter insulin har jag stuckit, men det beror på kortisonme­dicinering­en. I vår hoppas jag kunna slutföra mina sjukskötar­studier som jag började med efter 23 år i alkoholbra­nschen. Just nu orkar jag ta mig fram hundra meter längre för varje dag som går.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ?? Efter ett helt liv med diabetes har Tea Lindblom sluppit insulininj­ektionerna. Den dubbla organtrans­plantation hon gick igenom nyligen gav henne en ny bukspottsk­örtel.
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT Efter ett helt liv med diabetes har Tea Lindblom sluppit insulininj­ektionerna. Den dubbla organtrans­plantation hon gick igenom nyligen gav henne en ny bukspottsk­örtel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland