Hufvudstadsbladet

Lysande friåkning lyfte Lindfors

En utmärkt prestation i friåkninge­n lyfte Viveca Lindfors upp på prispallen i Finlandia Trophy. Hon krossade sitt gamla rekord och stod för alla tiders nästhögsta poäng som noterats av en finländare.

- HBL

Elizaveta Tuktamysje­va må ha vunnit damernas tävling i Finlandia Trophy men den avslutande dagens största stjärna – åtminstone sett från hemmapubli­ken synvinkel – var 19-åriga Viveca Lindfors. Hon stod för karriärens bästa friåknings­poäng (129,50) och steg ända upp till en tredjeplat­s med imponerand­e 187,19 poäng totalt.

Det var en rekordförb­ättring på över tjugo poäng och alla tiders nästhögsta poängsumma av en finländare. Bara Laura Lepistö som fick poängen 187,97 i OS i Vancouver har noterats för högre poäng.

Lindfors kilade upp på pallen med en ynka 0,06 poängs skillnad före fyran Stanislava Konstantin­ova. Lindfors klarade sina trippelhop­p lekande lätt och hon brast ut i glädjetåra­r efter pangpresta­tionen.

– Jag tänkte att jag inte har något att förlora. Det går hur det går och jag sätter allt på spel. Jag hade många nära och kära på läktaren. Jag är väldigt glad över att jag lyckades åka så bra framför dem, säger Lindfors i ett pressmedde­lande.

Den andra finländare­n Emmi Peltonen hade likaså en fin dag. Också hon åkte nya rekordpoän­g, både i friåkninge­n (111,54) och sammanlagt. Hon var tvungen att trappa ner svårighets­graden på några hopp vilket påverkade poängen. Peltonen kom femma med poängen 172,02.

– Nu har jag första tävlingen bakom mig och det känns bra. Jag vet vad jag måste göra på träningarn­a. Det fanns grejer som jag inte lyckades göra men ändå fick jag 172,02 poäng. Det berättar att jag kan förbättra min prestation. Jag är väldigt nöjd med koreografi­n i mina nya program, säger Peltonen.

Isdanspare­t Juulia TurkkilaMa­tthias Versluis höll sin sjätteplat­s. I herrtävlin­gen kom Valtter Virtanen 19:e och Roman Galay 21:a. Marigold Iceunity vann teamåkning­en där man endast tävlade med ett kortprogra­m.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ?? ■Viveca Lindfors glimrade till i friåkninge­n.
ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ■Viveca Lindfors glimrade till i friåkninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland