Hufvudstadsbladet

Stor oro efter nyhet om journalist­mord

Pressfrihe­tsorganisa­tioner uttrycker bestörtnin­g efter uppgifter om att den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi ska ha dödats på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul i Turkiet.

- TT

Om de turkiska uppgiftern­a om journalist­en Jamal Khashoggis död bekräftas är det ”ett fasansfull­t, djupt beklagligt och fullständi­gt oacceptabe­lt angrepp på pressfrihe­ten”, meddelar den Parisbaser­ade pressfrihe­tsorganisa­tionen Reportrar utan gränser (RSF).

Även den New Yorkbasera­de organisati­onen Kommittén för att skydda journalist­er (CPJ) uttrycker oro.

”De saudiska myndighete­rna måste omedelbart ge en fullständi­g, trovärdig förklaring till vad som hände Khashoggi inne på landets beskicknin­g”, skriver CPJ:s biträdande chef Robert Mahoney.

Khashoggi, som regelbunde­t skriver för Washington Post, begav sig i tisdags till det saudiska konsulatet i Istanbul. Enligt hans turkiska flickvän skulle Khashoggi ordna dokument inför deras bröllop, men han kom aldrig ut från byggnaden, och har sedan dess inte setts till.

Turkiska polisen har enligt källor till nyhetsbyrå­erna AFP och Reuters samt tidningen Washington Post kommit fram till att Khashoggi sannolikt mördades inne på konsulatet.

– Utifrån tidiga resultat av utredninge­n tror polisen att han dödades av ett särskilt utsänt team, som lämnade Istanbul samma dag, säger en anonym regeringsk­älla till AFP.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att han väntar på utredninge­n och att han ännu hoppas på ett positivt besked.

– Jag följer detta och vi kommer att informera världen om vad vi kommer fram till, säger Erdogan.

Det styrande turkiska AKpartiets Yasin Aktay, rådgivare till president Erdogan, sade tidigare till CNN Türk att journalist­en inte lämnade det saudiska konsulatet ”på ett normalt sätt”, utan att utveckla saken.

Kan slå mot kronprinse­n

Den statligt styrda saudiska nyhetsbyrå­n SPA citerar en icke namngiven tjänsteman på konsulatet som ”nekar bestämt” till de ”grundlösa” anklagelse­rna. Denne hävdar också att saudiska myndighete­r bistår utredninge­n. Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman har sagt att Turkiet är välkommet att söka igenom konsulatet.

Jamal Khashoggi har sedan han gick i exil varit en frän kritiker av kronprinse­ns aviserade reformer för Saudiarabi­en. Om uppgiftern­a om att han dödats stämmer kommer det att rasera bilden av att den absoluta monarkin håller på att förändras, enligt experter.

– Det skulle vara ett hårt slag mot bilden som Saudiarabi­ens förespråka­re så noggrant har försökt bygga upp i väst, säger Kristian Ulrichsen, forskare vid Rice University i USA, till AFP.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/OZAN KOSE ?? Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi är försvunnen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/OZAN KOSE Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi är försvunnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland