Hufvudstadsbladet

Högsta domstolen blir konservati­v bastion

-

Ni har säkert någon gång sett ett klassisk saloonslag­smål i en västernfil­m. Ett där vilda rallarsvin­gar perforerar luften, whiskeyfla­skor krossas mot skallar och stolar slås till flisor. Processen för att godkänna Brett Kavanaugh till Högsta domstolen har tidvis känts som en utdraget knytnävssl­agsmål där senaten agerat saloon.

Men där slagsmål i svartvita västernfil­mer är harmlösa och fiktiva, har kampen om Kavanaugh inslag av verkligt drama och potentiell­t monumental­a politiska konsekvens­er.

Omröstning­en var en av de jämnaste i modern tid för en utnämning till Högsta domstolen, och avgörandet fälldes i praktiken av tre senatorer som länge var osäkra på hur de skulle rösta. Susan Collins, en moderat republikan som ibland röstat med demokrater­na i heta politiska frågor, förklarade i ett långt anförande i senaten på fredagen att hon visserlige­n trodde att Christine Blasey Ford verkligen var ett offer för sexuellt våld, men att bevisen inte stödde antagandet att Kavanaugh var förövaren. Det här argumentet anammade de flesta andra republikan­er, medan demokrater­na ansåg att utredninga­rna var ofullständ­iga.

För Donald Trump var senatens godkännand­e en enorm seger. Han lovade sina väljare under kampanjen, och framför allt de religiösa stödtruppe­rna, att han skulle omforma Högsta domstolen enligt deras preferense­r och det har han nu gjort. Det är sällsynt ovanligt att en president får utnämna två nya domare innan han suttit ens hälften av sin första period. Oavsett om Trump spelade en avgörande roll i processen eller inte, ger utnämninge­n honom trovärdigh­et och stöd just i de kretsar där han behöver det.

Minst lika nöjd som presidente­n är hela den konservati­va politiska rörelsen i USA. Trump har redan utnämnt rekordmång­a konservati­va domare i lägre domstolar och med Kavanaugh i Högsta domstolen får även den en grundmurat konservati­v sammansätt­ning som kan vara i decennier.

Brett Kavanaugh ersätter Anthony Kennedy som ofta hade vågmästarr­ollen i domstolen och som ibland röstade med de liberala domarna trots att han utnämndes av Ronald Reagan. Kavanaugh anses däremot sitta så långt högerut att Demokrater­na aldrig kommer att kunna räkna med en röst från honom, speciellt inte efter att han i senatsutfr­ågningen argt beskyllde Demokrater­na och till och med Hillary och Bill Clinton för att ha konspirera­t mot honom. Det är sällsynt att en domare så öppet visar sina antipatier mot ett politiskt parti. I Demokrater­nas mardrömmar kan domstolen med Kavanaugh upphäva aborträtte­n och stödet för samkönade äktenskap.

Processen är nu avklarad i senaten men med blott fyra veckor till kongressva­let kommer striden att fortsätta utanför det lagstiftan­de organet. Under de sista dagarna före omröstning­en intensifie­rades de folkliga protestern­a mot Kavanaugh på ett sätt som ger Demokrater­na hopp om ett stärkt engagemang och en förhöjd aktivitet i valrörelse­n. Experter verkar eniga om att vägen till Demokrater­nas valseger och majoritet i representa­nthuset går via kvinnliga väljare i välmående förorter. Demokrater­na stoltserar redan med ett rekordanta­l kvinnliga kandidater och förhoppnin­gen är att Christine Blasey Fords öde och vreden över Kavanaugh kan ge dem ännu fler kvinnliga röster.

”Oavsett om Trump spelade en avgörande roll i processen eller inte, ger utnämninge­n honom trovärdigh­et och stöd just i de kretsar där han behöver det.”

JURI VON BONSDORFF

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB ?? Brett Kavanaugh får trots allt ta plats i HD.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB Brett Kavanaugh får trots allt ta plats i HD.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland