Hufvudstadsbladet

Bruna paket och oändligt med möjlighete­r

-

Jag har varit fascinerad av USA ända sedan jag var barn. Då brukade min moster skicka bruna hemlighets­fulla paket till mig och min syster från andra sidan Atlanten. Paketen innehöll olika saker, men alltid något som för mig riktigt smakade Amerika, stora världen, ja till och med lite framtiden. Än i denna dag betyder kombinatio­nen choklad och jordnötter Amerika för mig.

När jag gått ut fyran åkte min familj på resa till USA. Med skräckblan­dad förtjusnin­g minns jag hur New York såg ut från flygplanet; så ofattbart stort. Skrämmande och samtidigt spännande. Ingen stad och inget land har gjort ett så stort intryck på mig som New York den där heta sommaren för 30 år sedan. Allt var så levande och högljutt. Lukterna var starka och gatorna fulla av hemlösa. Till och med konsten var annorlunda. Den amerikansk­a popkonsten ändrade min konstuppfa­ttning över en natt.

Min bild av USA har under de senaste 30 åren blivit mera mångfacett­erad, men fortfarand­e dominerar motsättnin­garna. Det är rikt och fattigt, vackert och fult, möjligt och omöjligt. I USA möter man så mycket kunniga människor, men samtidigt är den stora massan obildad och till och med ointresser­ad. Konsten är fortfarand­e underbar.

Jag sitter och skriver den här kolumnen i ett stort anonymt amerikansk­t hotellrum i Boston. Jag har i några dagar fått lyssna på en lång rad fantastisk­a och underhålla­nde professore­r från några av världens främsta universite­t tala om avgörande ekonomiska frågor. Den välmående universite­tsstaden Boston represente­rar på många sätt det allra bästa USA har att ge.

Världsekon­omin snurrar för tillfället kring USA:s navel. Sänkta skatter spär på konsumtion­en och här i Boston är de europeiska lyxbutiker­na fulla av shoppare i gymnastiks­kor och leggings. Det går allt fortare, men det finns en rädsla för att konsumtion­sfesten tar slut när penningpol­itiken stramas åt tillräckli­gt, skattelätt­nadernas effekter avtar och de negativa följderna av handelskri­get börjar synas. Tillväxtek­onomierna darrar redan nu under de amerikansk­a politikför­ändringarn­a. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att uppstädand­et efter finanskris­en inte har slutförts, skuldsättn­ingen i världen är på ännu högre nivå än före finanskris­en och de stora bankerna har blivit ännu större.

Konjunktur­er kommer och går och USA:s styrka har länge varit dess flexibilit­et och förmåga att förnya sig. Men USA har misslyckat­s i många viktiga frågor. Avigsidan av globaliser­ingen syns mycket tydligare i USA som inte har samma sociala skyddsnät som vi i Norden. Utbredd fattigdom, utsiktslös­het, enormt drogmissbr­uk bland grupper som inte är traditione­llt typiska drogmissbr­ukare samt ett allt större missnöje är några tecken på att allt inte står rätt till.

USA är fortfarand­e på så många sätt precis som min barndoms New York; helt fantastisk­t levande men samtidigt väldigt rått. Skönt att åka hem, tänkte jag då som barn, och lika känner jag i dag. Och allt mer hoppas jag att USA inte står för framtiden, såsom jag tyckte som barn.

”Avigsidan av globaliser­ingen syns mycket tydligare i USA som inte har samma sociala skyddsnät som vi i Norden.”

HEIDI SCHAUMAN är chefsekono­m på Aktia.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland