Hufvudstadsbladet

Inkompeten­ta förhandlar­e

- OLOF ÖSTRÖM Brändö

STREJKER Hösten är här vilket beklagligt­vis betyder att strejkerna gör sitt intåg. Den här gången är det protester mot regeringen­s förslag om uppsägning­sskyddet som sägs vara anledninge­n. Över 60 000 finländare är nu inblandade. Nu när den långa lågkonjunk­turen äntligen är överstånde­n drar man till med en utpräglad politisk strejk. Man vet inte hur länge de goda tiderna håller i sig, orosmoln finns det gott om.

Det skulle nu verkligen gälla att smida medan järnet är varmt för att balansera ekonomin.

När skall man i vårt land lära sig att politiska strejker inte tillhör en modern stat? Man behöver inte vara pessimist för att konstatera att det ser svart ut.

Det är alldeles uppenbart att det rör sig om en politisk kultur som genomström­mas av starka motsättnin­gar. Historiskt sett har vi haft svåra motsättnin­gar. Men den som är något påläst bör veta att det föreligger förutsättn­ingar för att de är bakom oss.

Jag tror inte att allmänhete­n omfattar att strejkfilo­sofin skall gälla. Det är helt klart att vi har inkompeten­ta förhandlar­e som inte behärskar kompromiss­er och diplomati.

Hösten kommer uppenbarli­gen att bli svår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland