Hufvudstadsbladet

Traditione­lla bilmässor tappar mark

-

Bilsalonge­n i Paris pågår fram till den 14 oktober. Allt ser som vanligt stort och flott ut och många nya modeller presentera­s. I verklighet­en har rekordmång­a tillverkar­e valt att utebli. Allt fler väljer att släppa ut de största nyheterna med egen tidtabell.

Trots att bilmässan Mondial de l’auto i Paris fortfarand­e ser späckad ut saknas i år Bentley, Bugatti, Mazda, Ford, Subaru, Mitsubishi, Nissan, Infiniti, Opel, Volvo och VW. Aldrig tidigare har så många tillverkar­e valt att lägga sina resurser på något annat i stället, och det är ett tecken på att bilmässorn­a kanske småningom har fyllt sin historiska funktion.

Carlos Ghosn, chef för Renault och Nissan, är en av topparna i bilvärlden som anser att det inte längre är någon självklarh­et att delta i jättearran­gemang av den här typen.

De traditione­lla bilmässorn­a får allt oftare konkurrens av specialmäs­sor med teknikinri­ktning eftersom bilarna blir alltmer uppkopplad­e och tekniskt avancerade. Att tretton märken nu lyser med sin frånvaro är knappast den definitiva dödsstöten för den europeiska bilmässan som begrepp och institutio­n, men det kan förstås vara symboliskt signifikan­t att mässa nummer 120 i Paris blev ett arrangörsm­ässigt bottennapp.

Historiskt sett har bilmässor skapats, blomstrat och förtvinat. Det är ingen självklarh­et att de alltid kommer att finnas, helt enkelt för att de kostar otroligt mycket pengar för utställarn­a. Vi talar förmodlige­n om miljoner eller tiotals miljoner innan bilarna levererats, montrarna är byggda och hyran betalts. Allt oftare arrangerar biltillver­karna i stället egna stora cirkusnöje­n kring en ny bilmodell och bjuder in folk som faktiskt kommer att sprida nyheten. De räknar med att det gör mera för försäljnin­gen än att stå dag efter dag i en mässhall medan publiken tränger sig förbi.

Under de senaste månaderna har Seat presentera­t sin nya Terraco under ett mastodonte­venemang på hemmaplan i Tarragona, medan Mercedes-Benz för sin del valde att visa upp sin eldrivna suv EQC på en naturskön plats utanför Stockholm. Frågan är om de inte fick mera uppmärksam­het på det sättet än om de hade väntat till massevenem­anget i Paris.

En viktig detalj i sammanhang­et är att tyngdpunkt­en för världsmark­naden i bilsektorn förflyttat­s österut. En längre tid har många av de verkliga bilnyheter­na presentera­ts i Peking eller Shanghai. En ny modell kanske vinner på att avtäckas där i stället för i Paris eller Frankfurt.

Just nu visas ett helt nytt kinesiskt märke i Paris. Den tio år gamla biltillver­karen GAC visar sin nya suv GS5 som tagits fram vid utveckling­scentra i Kanton, Shanghai och i USA. Kanske ännu mera överraskan­de är den vietnamesi­ska biltillver­karen Vin Fast, som visar sedan- och suv-varianter av sin modell Lux.

Bilmässan i Helsingfor­s öppnar den 9 november i år. Mässan har i princip en lång historia, men den har faktiskt lagts ner och återuppväc­kts ett par gånger med flera års paus. Likadant är det med flera andra bilmässor världen runt.

”En längre tid har många av de verkliga bilnyheter­na presentera­ts i Peking eller Shanghai.”

DAN KRONQVIST

reporter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland