Hufvudstadsbladet

Verstappen­s miss förstörde för Ferrari

Lewis Hamilton ser ut att gå mot VM-titeln efter en seger på Suzukabana­n i Japan. Valtteri Bottas kom tvåa medan Ferrari hade ett problem vid namn Max Verstappen.

- FREDRIK AF PETERSENS

Lewis Hamilton vann Japans GP före Valtteri Bottas och Max Verstappen. Men det var inte regerande mästaren som spelade huvudrolle­n. Det gjorde Verstappen, Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.

Det började med att holländare­n missade en bromspunkt, körde av och snabbt upp på banan igen. Men han hade så mycket fart att han kom över på andra sidan och tvingade Räikkönen att köra av. Och Sebastian Vettel kom förbi. Verstappen försökte förklara sig: – Kimi kunde han släppt upp och väntat tills jag var ute på banan igen. Så jag förstår över huvud taget inte varför jag fick ett straff. Det är lite dumt, tycker Verstappen.

– Stämmer att jag bromsade för sent och sedan gjorde jag allt för att säkert komma ut på banan igen och tycker att jag gjorde det. Kom ju inte ut med gasen i botten men Kimi hade valt fel linje i chikanen.

Räikkönen har självklart en helt annan uppfattnin­g än Verstappen, som har en tendens att orsaka drama på banan.

– Ingen tvekan om att Max gjorde ett fel. I nästa kurva lade jag mig på yttern och lämnade utrymme men han visste att jag var där och ändå körde han bara på mig och puttade av mig. Bilen blev skadad och svårkörd. Förstår inte varför han inte fick ett hårdare straff för jag förlo- rade ju mer än fem sekunder, säger Räikkönen som kom femma i loppet.

Domarna tyckte också att det var holländare­ns fel och gav Max ett tidsstraff på fem sekunder, som han satt av när han bytte däck.

VM-striden avgjord?

Verstappen var också inblandad i smällen som var avgörande för placeringa­rna på pallen och sannolikt hela VM-kampen. Men där var det inte Verstappen som var skyldig, anser man på depån.

Sebastian Vettel försökte attackera och köra om Verstappen i kampen om tredjeplat­sen men var för ivrig och körde av banan.

– Det var helt och hållet Maxs fel, anser Vettel.

– Jag körde hårt för att komma om men var inte desperat. Varje gång Max märker att någon ligger nära honom tycker jag att han blockerar när man inte skall göra det.

Kommer du i framtiden att attackera Max på samma sätt? – Ja, och fråga honom om han kommer att tänka två gånger när han försvarar sig. Att han kan fortsätta är inte rätt och att jag är den som snurrar är inte heller rätt. Alltid ett problem med Max. Otroligt vad han hittar på, säger Vettel.

Verstappen hade en helt annan version av vad som hände. Domarna hade samma uppfattnin­g och den här gången ansåg man att holländare­n inte hade gjort något fel.

– Sebastian körde på mig. Så enkelt är det. Inte första gången det händer. Jag gav honom utrymme men i den kurvan kan man inte köra om. Han kunde ha väntat ett par varv för han var utan tvekan snabbare, säger Verstappen.

I och med Mercedes dubbelsege­r med Hamilton i topp och Vettels sjätteplat­s är Hamiltons VM-ledning nu 67 poäng då fyra tävlingar återstår. Bottas och Räikkönen kämpar om VM-brons. Skillnaden mellan finländarn­a är ynka elva poäng.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/TOSHIFUMI KITAMURA ?? ■Red Bulls Max Verstappen spolierade Kimi Räikkönens lopp igen.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/TOSHIFUMI KITAMURA ■Red Bulls Max Verstappen spolierade Kimi Räikkönens lopp igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland