Hufvudstadsbladet

Livets stora frågor speglas i det lilla

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

AMATöRTEAT­ER

Systrarna Snövit

av Liisamaija Laaksonen Översättni­ng: Lars Huldén. Regi och visualiser­ing: Mikael Strömberg. Scenografi, rekvisita, teknik och kostym: Arbetsgrup­pen. På scenen: Ulla Bergström, Marianne Ahola, Tina Romberg, Mikaela Lindén, Ami Förström, Iwe Ekström, Annina Vartio. Qvinnoröst­ers premiär på Valhalla 5 oktober. Turnerar i Helsingfor­s och Nyland till den 18 november.

Sex kvinnor i olika åldrar och livssituat­ion ligger i ett rum på en gynekologi­sk avdelning. Här finns de som har stor familj, hon som är ensam; rika och fattiga, tystlåtna och pratsamma, lyckliga och olyckliga. I deras som det brukar kallas ”lilla liv” speglas de stora frågorna om liv och död, glädjeämne­n och rädsla.

Teatergrup­pen Qvinnoröst­er bildades för två år sen, och med enaktaren Systrarna Snövit har gruppen sin första premiär. Det ska genast senast sägas att det är sällan man ser en amatörteat­ergrupp som har en så här färdig produktion redan första föreställn­ingen. En stor del av förtjänste­n ligger i själva pjäsvalet och den väl genomförda regin av Mikael Strömberg. Skådespela­rna har bevisligen tagit emot regin och arbetat med flit och inlevelse.

Lågmäldhet och små medel

Alla skådespela­re har en tydlig roll med egen personligh­et som de genomför konsekvent. Gretel Lindqvist (Ulla Bergström) är den stolta drottninge­n (i privat nattlinne) som med inlevelse berättar om hur det var när hon svalde sin dyra stifttand i biomörkret. Tina Romberg spelar flerbarnsm­amman som till en början verkar vara omsvärmad av en stor familj men småningom kryper en mer krass vardagsver­klighet fram. Hennes styrka är en uttrycksfu­ll dialekt och en utåtriktad personligh­et. Ami Förströms äldre dam och Marianne Ahola, en dumpad fästmö och riktigt olycklig, nästan stum, sur och tvär kvinna, är tillbakadr­agna och de spelar också skickligt hur de navigerar sig fram i mörker och illamående – den ena fysiskt, den andra psykiskt. En bortvänd rygg och blossande kinder över en halvfull urinpåse får illustrera utsatthet.

Det är en tillgång att gruppen sätter sin tillit till lågmäldhet och små medel. Mikaela Strömberg gör en hjälpsam patient vars främsta funktion är att hjälpa sina svagare rumskamrat­er. Iwe Ekström är damen som kommer sist in i rummet, och först rullas ut. Hennes roll som Irja Häggblom är betydelsef­ull för de avslöjande­n hon kommer med, en uttrycksfu­ll oro framförd med känsla och utan överord. Den gravida sjuksköter­skan (Annina Vartio) låter förstå att det kan vara svårt att

❞ Det är sällan man ser en amatörteat­ergrupp som har en så här färdig produktion redan första föreställn­ingen.

arbeta i det här yrket när man själv är gravid.

Män som närmaste anhöriga

En randanmärk­ning är att samtliga patienter har män som närmaste anhöriga: makar, söner, en bror. Mammor, systrar, döttrar och väninnor är som utplånade, fast kvinnorna tyr sig till varandra i stunden, på sjukhuset.

Rummet kvinnorna ligger i är avskalat, dräkterna likriktade, personerna olika fast anledninge­n till att de är där är ganska snarlik. Det skillnader­na som gör att rollerna profilerar sig, att vi i publiken får syn på dem. Alla roller är inte lika stora och högljudda, men alla är lika viktiga. Systrarna Snövits kvinnoröst­er är fina att lyssna på. Ett värdefullt tillskott till amatörteat­ergruppern­a i Nyland.

 ?? FOTO: MIKAEL STRÖMBERG ?? Ödessystra­r. Från vänster Ulla Bergström, Iwe Ekström, Tina Romberg, Annina Vartio, Ami Förström, Marianne Ahola och Mikaela Strömberg, i förgrunden.■
FOTO: MIKAEL STRÖMBERG Ödessystra­r. Från vänster Ulla Bergström, Iwe Ekström, Tina Romberg, Annina Vartio, Ami Förström, Marianne Ahola och Mikaela Strömberg, i förgrunden.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland