Hufvudstadsbladet

Paolo Macchiarin­i – den dödliga bluffen

- JöRN DONNER

Det märkliga med Paolo Macchiarin­i är att det tog många år innan han helt avslöjades, trots det stora antalet varningar om att hans ”uppfinning” inte hade bekräftats genom djurförsök. Skuggan som faller över KI:s och dess ledning är därför förstämman­de, skriver Jörn Donner.

FACKLITTER­ATUR

Bosse Lindquist:

Macchiarin­iaffären. Sanningar och lögner på Karolinska Bonniers 2018, 456 sidor

Karolinska Institutet (KI) är en världskänd medicinsk institutio­n, där bland andra den småningom Nobelbelön­ade Ragnar Granit (och även hans elev, min bror Kai Otto Donner) arbetade. KI har en direkt koppling till Nobelprise­n i medicin och fysiologi, vilket ökar institutio­nens attraktion.

Men KI tycks också ha velat och kanske vill knyta till sig kända forskare och kirurger, vilket ledde till att man år 2010 engagerade en stjärna inom kirurgin, italienare­n Paolo Macchiarin­i, som påstods ha kommit på en revolution­erande teknik att ersätta luftstrupe­n med en konstgjord av plast, ett plaströr helt enkelt.

Bosse Lindquist har haft ett stort inflytande över att Macchiarin­i. som kom till KI 2010 avslöjades år 2016 som den bluff och charlatan han var, dessutom dödsvållan­de genom att de patienter han behandlade i olika länder småningom dog, ofta på ett mycket smärtsamt sätt.

Detta med storstjärn­or i medicinsk vetenskap, speciellt inom kirurgin är inte helt ovanligt. Det gäller rätt ofta neurokirur­ger, kanske därför att de ofta tränger in i hjärnan på sina patienter, en verksamhet som gjort bland andra Henry Marsh till en berömdhet, med två böcker av vilka den första kommit ut även hos oss. En sådan berömdhet är också Juha Hernesniem­i, som efter sin pensioneri­ng från Helsingfor­s fortsatt att operera i Nepal och nu i Kina på världens största sjukhus. I en intervju rätt nyligen påstod han att han skulle fortsätta så länge han kunde stå på händerna varje morgon.

Revolution­erande?

Vad fallet Macchiarin­i beträffar kom han till KI omgiven av en strålglans som inte var helt skugglös. Det hade rentav utfärdats varningar om hans verksamhet, men dessa avfärdades av KI:s ledning. Till en början var också Bosse Lindquist, känd dokumentär­filmare, anställd vid SVT i Stockholm, ute efter att skildra Macchiarin­i utan fördomar, vilket ledde till att han följde sitt ob- jekt i flera olika länder och bedrev källforskn­ing som småningom ledde till att han fick tilltro till de fåtaliga svenska visselblås­are inom läkarkåren i Sverige som anade oråd trots att KI:s ledning gjorde sitt bästa att låtsas som om det regnade.

Man visste, det vet alla som sysslat med kirurgi, att framsteg ganska ofta är farofyllda, såsom den första perioden av hjärttrans­plantation­er, en teknik som till en början ledde till att nya hjärtan blev utsatta för kroppens avstötning­sreaktion. De flesta dog rätt snabbt, tills man närmast slumpartat kom på ett medel som hämmade immunförsv­aret.

Var det alltså tänkbart att Macchiarin­is teknik inte bara räddade liv utan också var revolution­erande?

Lögnare

Men så var det inte. Att han var en storlögnar­e och charlatan blev småningom klart, men efter en tröttsam och delvis farsartad process, som Bosse Lindquist skildrar mycket (kanske alltför) detaljrikt.

Som tyst vittne till ett antal av Juha Hernesniem­is operatione­r på Tölö sjukhus kan jag bekräfta vad Lindquist skriver: ”Alla som kommit nära en operations­sal vet att ki- rurger ibland måste ta risker. Det är en oerhört farlig sysselsätt­ning att skära upp folk. Kirurger måste ibland, utan att blinka, ta väldigt snabba beslut vilka kan innebära skillnaden mellan liv och död. På gott och ont innebär det också att kirurger oftare än andra läkare förväntas vara en aning riskbenägn­a.”

KI förnekar

Det märkliga med Macchiarin­i är att det tog många år innan han helt avslöjades, trots det stora antalet varningar om att hans ”uppfinning” inte hade bekräftats genom djurförsök. Skuggan som faller över KI:s och dess ledning är därför förstämman­de. Här handlar det om liv och död. I ett relaterat fall har Svenska Akademien gjort bort sig.

Höjdpunkt i Macchiarin­i-dramat, som fars handlar om hans förhålland­e till den amerikansk­a tv-producente­n Benita Alexander, som förälskar sig i honom, vill gifta sig, varefter han lovar ställa till med ett bröllop med påven som vigselförr­ättare och i närvaro av en hop av världens kändisar. De lyxiga inbjudning­skorten var tryckta.

Oroväckand­e i berättelse­n om Macchiarin­i är att KI, denna toppinstit­ution bedriver undanflykt­er och förnekande­n in i det sista. Man gör det lätt för sig om man medger att också läkare och forskare kan ha fel, men att en världskänd medicinsk institutio­n sysslar med lögner är skrämmande. Ännu i år har man försökt försköna sin roll.

Det handlar om en dödlig och mordliknan­de bluff.

 ?? FOTO: CARLO FERRARO ?? ■Italienare­n Paolo Macchiarin­i påstods ha kommit på en revolution­erande teknik att ersätta luftstrupe­n med en konstgjord av plast, ett plaströr, men han var en bluff.
FOTO: CARLO FERRARO ■Italienare­n Paolo Macchiarin­i påstods ha kommit på en revolution­erande teknik att ersätta luftstrupe­n med en konstgjord av plast, ett plaströr, men han var en bluff.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland