Hufvudstadsbladet

Omättligt behov av mord

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Av alla typer av dramaserie­r som finns är kriminalse­rien den populärast­e, och popularite­ten ser inte ut att sjunka. Det slår Juha Suomalaine­ns dokumentär Rikoksen musta pohjoinen fast. Den nordiska varianten som kalllas nordic noir karaktäris­eras av dyster melankoli och mörk estetik och utforskar det nordiska välfärdssa­mhällets baksida. Som tv serie har genren erövrat världen med serier som danska Brottet, svenskdans­ka Bron, svenska Millennium och norska Mammon – isländska Fångade nämns inte i dokumentär­en men är ett exempel på att även ett litet land kan åstadkomma kriminalse­rier som går hem hos en utländsk publik.

Finland väntar ännu på att lyckas skapa en internatio­nell nordic noir-succé, även om Yleserier som Sorjonen och Karppi sålts till och visats i en mängd länder. Men man är på gång, och satsar numera på den internatio­nella marknaden: produktion­sbudgetarn­a har tredubblat­s på några år, och man inser vikten av att hålla en hög produktion­snivå.

Dokumentär­en utforskar vår till synes aldrig sinande fascinatio­n för mord och polisarbet­e, genom intervjuer med skådespela­re som Ville Virtanen från Sorjonen, Pihla Viitala från Karppi och Krista Kosonen och Tommi Korpela från nya Bullets som har premiär på Elisa Viihde nu i oktober. Även Bullets producent Minna Virtanen och Sorjonens manusförfa­ttare och regissör Miikko Oikkonen hör till de intervjuad­e.

De är överens om att det gäller att lyckas skapa något eget och tidigare oberättat inom ramarna för genrens konvention­er. Det handlar framför allt om att åstadkomma engagerand­e huvudperso­ner. Pihla Viitala säger att det är sorgen och ensamheten som präglar hennes huvudperso­n i Karppi. Hon berättar också att hon är trött på det typiska upplägget med en kvinnlig polis som jobbar med en tio år äldre manlig kollega, och att valet av den yngre Lauri Tilkanen som motspelare är en motreaktio­n mot detta. Hon tror att serier med starka, ensamförsö­rjande kvinnliga poliser kan vara viktiga för kvinnor i länder där detta inte är en så vanlig kvinnoroll.

Dokumentär­en besöker inspelning­arna av olika finska kriminalse­rier, bland annat C Mores Aallonmurt­aja som utspelar sig i Kotka, och besöker också Mipcommäss­an i Cannes där tv-producente­r från hela världen möts för att nätverka och sälja sina serier.

Dokumentär­en finns redan på Arenan och sänds i linjär tv på tisdag. Yle Arenan, Yle Teema tisdag 20.00, repris torsdag 00.02 och lördag 12.00

 ?? FOTO: SUOMALAINE­N JUHA TAPIO ?? ■Miikko Oikkonen i färd med att regissera kriminalse­rien Sorjonen.
FOTO: SUOMALAINE­N JUHA TAPIO ■Miikko Oikkonen i färd med att regissera kriminalse­rien Sorjonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland