Hufvudstadsbladet

Hur fungerar djurskydde­t?

-

■ Ägaren till en arg tremetersb­oa behöver hjälp, det behöver också bonden vars tjur sjunkit ner i träsk. En av dem som då hoppar in i en av landets två djurambula­nser är Åbobon Britt-Marie Juup. Hon har ägnat sitt liv åt djur som behöver hjälp.

Just nu jobbar Britt-Marie också på djurskydds­föreningen­s adoptionsh­em i Åbo som tar hand om flera hundra djur varje år. Det finns i samband med Åbo stads djurhem.

Men hennes engagemang har genom åren också lett till både stryptag och att hon tittat in i gevärsmynn­ingar då hon åkt ut för att kontroller­a hur djur har det.

Kari och Riitta-Liisa Lehtonen har i fyrtio år fött upp hun- dar i Borgå.En del tror att man tjänar massor med pengar på att föda upp hundar.

Men det håller inte Kari Lehtonen med om utan säger att det är en livsstil. De oroar sig också för vad både valpfabrik­er och importerad­e utländska gatuhundar för med sig till Finland.

På en ladugård i Pedersöre får korna leva enligt sin egen rytm. Djuren kan fritt gå omkring, äta när de har lust och låta sig mjölkas av en robot när de vill. Länsveteri­nären Matti Nygård talar om att det kan vara ett tufft jobb att göra granskning­ar för djurskydde­t. Lantbrukar­en kan råka ut för ekonomiska svårighete­r, skilsmässo­r, alkoholism eller utbrändhet som gör att man inte orkar sköta djuren.

Däremot är en ny djurskydds­lag på kommande och från Österbotte­ns producentf­örbunds sida är man nöjd med att djurens behov nu ska styra i stället för att lagen som nu utgår från centimeter och millimeter. Yle Fem 20.00, repris tisdag 11.00

YLE

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? ■Köp inte hund från en bensinmack, säger kennelägar­en Kari Lehtonen i Borgå.
FOTO: SKäRMAVBIL­D ■Köp inte hund från en bensinmack, säger kennelägar­en Kari Lehtonen i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland