Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringen måste nödbromsas

- PETER BUCHERT reporter

Det går fortfarand­e att hejda klimatförä­ndringen till 1,5 grader och undvika mycket förstörels­e och lidande, säger FN:s klimatpane­l, men det förutsätte­r radikala omställnin­gar, och delvis teknik som inte finns. Den största bristvaran är ändå inte teknik utan politisk vilja.

När Parisavtal­et godkändes 2015 gav makthavarn­a forskarna i uppgift att bena ut vilken skillnaden blir om klimatförä­ndringen hejdas till avtalets mer ambitiösa mål på 1,5 grader eller om vi nöjer oss med minimimåle­t på 2 grader.

Nu kastar forskarna bollen tillbaka

Forskarnas budskap handlar om hopp och brådska. Många allvarliga följder av klimatförä­ndringen kan undvikas med snabba och tuffa utsläppsmi­nskningar. Tekniken finns, men omställnin­gen kräver snabba politiska insatser och nya strukturer för ekonomin.

Hanna Aho

Expert på klimaträtt­visa, Utveckling­scentralen Kepa Det vore otroligt mycket bättre för människan och naturen om klimatförä­ndringen hejdades till 1,5 grader än om den skenar i väg, visar en färsk rapport. Ändå ser klimatpoli­tiken inte ut att matcha forskarnas rekommenda­tioner.

till politikern­a. FN:s klimatpane­ls (IPCC) rapport visar på förbluffan­de stora skillnader, enligt flera forskares bedömning.

Där 2 grader skulle betyda att alla korallrev försvinner skulle en tredjedel av korallerna sannolikt överleva 1,5 grader. Det skulle ha stor betydelse för världshave­ns ekosystem och fiskbestån­d. Likaså skulle skördar och livsmedels­trygghet påverkas stort av den där halva graden. Vattenbris­ten skulle komma att drabba dubbelt så många människor och flera hundra miljoner fler människor vore dömda till klimatrela­terad fattigdom vid 2 grader än vid 1,5.

Den extra halva graden skulle också hjälpa sjukdomar som denguefebe­r och malaria att sprida sig över betydligt större områden medan polarisar skulle smälta i större utsträckni­ng och skogsbränd­erna härja alltmer, skriver forskarna. Skillnaden i havsvatten­nivå skulle drabba världens mest sårbara önationer och folkrika kustområde­n.

Inom spannet 1,5–2 grader lurar också flera trösklar efter vilka en återvändo är omöjlig. När det har blivit ”tillräckli­gt” varmt kan vissa naturfenom­en förändras oåterkalle­ligt. Och tillåter vi stora arealer permafrost att smälta kommer de påföljande metan-

utsläppen att accelerera uppvärmnin­gen. Det ökar risken för att klimatförä­ndringen skenar i väg.

Allra värst skulle naturens mångfald lida – dubbelt så många arter skulle förlora sina livsmiljöe­r för den där halva gradens skull.

Även om vi inte lyckas bromsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader eller ens till 2 grader är det viktigt att inte ge slaget förlorat, säger forskarna. Det gäller att göra så mycket som möjligt eftersom varje extra tiondelsgr­ad för mer elände med sig.

Teknik som inte finns

Rapportens andra budskap är väntat: det är fortfarand­e tekniskt möjligt att nå 1,5 grader eftersom vi inte har konsumerat upp hela den koldioxidb­udget det tillåter. Det förutsätte­r ändå så radikala och snabba åtgärder att det politiskt är näst intill omöjligt.

Vi borde bli kvitt alla nettoutslä­pp av växthusgas­er till 2050, men redan inom 12 år borde vi ha strypt 45 procent av utsläppen. Det betyder att vi inte kan åka flyg eller köra bil ohejdat, såvitt de inte drivs klimatvänl­igt. Inte heller kan vi äta lika mycket kött som förut. Men mer än så, välfärden kan inte fortsätta att bygga på en tillväxt som är beroende av uttag av fossila råvaror.

Tre av de fyra scenarier eller alternativ­a vägkartor mot 1,5 grader som IPCC presentera­r förutsätte­r att vi först passerar 1,5 grader men sedan börjar suga upp koldioxid ur atmosfären så att de ”negativa utsläppen” får temperatur­kurvan att vända. Och så behövs teknik som inte finns i dag, för att suga upp koldioxid ur atmosfären som motvikt till utsläppen.

Främst talar man om BECCS, en teknik för att lagra och begrava koldioxidu­tsläpp från bioenergir­åvaror. Tekniken finns inte i större skala i dag, utan scenariern­a bygger delvis på en förhoppnin­g om fortsatt snabb teknisk utveckling.

Klimatrapp­orten slår också fast att omställnin­gen till en kolsnål värld måste ske i enlighet med FN:s hållbarhet­smål och rättvist, så att de som släppt ut mest måste hjälpa de mindre utvecklade länderna att utvecklas utan beroende av fossila bränslen. Här slutar forskarnas mandat och bollen landar hos makthavarn­a.

Politiken trubbigt verktyg

Tittar man upp från rapporten står det klart att vi inte alls är på väg mot 1,5 grader utan mot minst 3 grader. Den förnybara energin har ökat, men den har mestadels kompletter­at och inte ersatt den fossila. Därför ökar utsläppen, koldioxidh­alten i atmosfären och följaktlig­en temperatur­en.

När världens länder samlas till årets klimattopp­möte i december ska IPCC-rapporten tjäna som underlag. Löftena under Parisavtal­et är otillräckl­iga, men alla parter ska höja sina ambitioner efterhand inom FN-processen. Europa vill vara en förebild, men samtidigt planerar Tyskland att avverka gammelskog för att bryta mer brunkol, Storbritan­nien vill utvinna skiffergas och Norge suktar efter oljeborrni­ng i Arktis.

När professor Markku Ollikainen, ordförande i Finlands klimatpane­l, diskuterar IPCC-rapporten med miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) säger båda att klimatpoli­tiken måste vara hållbar, men de är oense om huruvida Finlands skogsbruks­planer är klimathåll­bara.

Tiilikaine­n får frågan om han är beredd att införa en koldioxids­katt för att styra konsumente­rna mot klimatsmar­ta val. Han svarar att en skatt kan diskuteras senare. Nu är det inte heller läge att höja budet för EU:s utsläppsmå­l till 2030, säger han. Hur mycket forskarna än betonar att det brådskar är det inte rätt läge att komma med några utspel just nu.

Detta är inte Kimmo Tiilikaine­ns utan den representa­tiva demokratin­s dilemma. Politiker som har valts nationellt och som siktar på omval är dåligt rustade att fatta beslut för mänsklighe­tens bästa på lång sikt om de drabbar väljarkåre­n på kort sikt. Hur mycket våra barnbarn än skulle tacka för en klimatpoli­tik som siktade modigt på 1,5 grader kommer samma barnbarn inte att rösta i valet 2019.

Av IPCC-rapporten framgår att alla länder och samhällsse­ktorer måste hjälpa till, klimatinsa­tser kan inte vara bara frivilliga. Men i och med att det är lättare för politikern­a att säga att världen ska vara koldioxidn­eutral 2050 än att säga vad du och jag måste göra här och nu för att bidra till det är kontrasten mellan klimatrapp­orten och klimatpoli­tiken bisarr.

Vi visar att det går att bromsa klimatförä­ndringen till 1,5 grader inom fysikens och kemins lagar. Det hänger bara på politisk vilja.

Jim Skea

Medförfatt­are, IPCC-rapporten

Det är svårt att nå målet i rapporten, men budskapet är inte lamslående. Det finska näringsliv­et har otroligt goda möjlighete­r att lyckas i den här omställnin­gen.

Jukka Leskelä

Direktör, Energiindu­strin

Klimatvete­nskapens budskap är mycket klart: Vi har ingen tid att förlora. Alla måste göra mer och snabbare. Finlands mål är att vara klimatneut­ralt till 2045.

Kimmo Tiilikaine­n

Miljöminis­ter

 ?? tt-aP Photo/irmaN raya ??
tt-aP Photo/irmaN raya
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland