Hufvudstadsbladet

Vi måste också få hjälp med att vara klimatsmar­ta. Det ansvaret har politikern­a. Men vi väljare har också ansvar för att trycka på politikern­a.

En halv grad mer eller mindre gör enorm skillnad i den globala uppvärmnin­gen. Den insikten måste vi alla ta till oss. Sedan måste vi få hjälp med att vara klimatsmar­ta.

- Susanna Ginman i ledaren om den globala uppvärmnin­gen och om att vara klimatsmar­t,

FN:s klimatpane­l IPCC:s specialrap­port visar på skillnader­na mellan en global uppvärmnin­g på 1,5 grader och 2 grader. Vid klimatmöte­t i Paris 2015 förband sig staterna vid att hålla uppvärmnin­gen under 2 grader, med ambitionen att få den att stanna vid 1,5. Vart femte år ska världens stater redovisa för sina planer för utsläppsbe­gränsninga­r men alla stater definierad­e själv sina mål. Det är klart att planerna i dagens läge är otillräckl­iga. Utan skärpninga­r kan uppvärmnin­gen stiga till 3 grader.

I december i år hålls nästa klimatmöte i Katowice i Polen. IPCC:s specialrap­port fungerar som underlag för det mötet, som ska enas om hur målen för Parisavtal­et ska nås. Meningen är att man ska godkänna en regelbok som ska styra det globala klimatarbe­tet.

IPCC kommer alltså fram till att skillnader­na mellan en uppvärmnin­g på 1,5 grader och 2 grader är stora. Och då handlar det om det globala medeltalet. I Finland har vi redan överskridi­t 2 graders uppvärmnin­g. Utgångsläg­et är förindustr­iell tid, från ungefär 1850 framåt. Globalt har medeltempe­raturen stigit med ungefär en grad. Om utsläppen inte sjunker når uppvärmnin­gen 1,5 grader mellan 2030 och 2052.

Om världen klarar av att hålla sig vid 1,5 graders uppvärmnin­g har det stor betydelse. Havsytan stiger med 10 centimeter mindre till år 2100 och det skulle bespara 10 miljoner människor från de risker ett högre vattenstån­d innebär. Ett annat exempel: Vid 1,5 graders uppvärmnin­g är det sannolikt att isen vid Arktis smälter sommartid en gång per århundrade. Vid 2 grader är sannolikhe­ten en gång per tio år.

Värst utsatta är fattiga länder, torra regioner och små önationer. De senare hotar att bli utplånade medan torkan driver i väg folk. All uppvärmnin­g leder till hälsoriske­r för människor, men riskerna minskar ju mindre uppvärmnin­gen är.

Klimatförä­ndringen och dess konsekvens­er är inget nytt. Det nya är hur stor roll en halv grad spelar.

IPCC:s budskap är klart och klimatpane­len kommer också med en slags vägkarta om hur vi kan se till att uppvärmnin­gen inte överskride­r de kritiska 1,5 graderna. Koldioxidu­tsläppen borde ligga på noll år 2050 – alltså om drygt 30 år.

För att det ska vara möjligt krävs bland annat en större medvetenhe­t bland vanligt folk. Vi måste också få hjälp med att vara klimatsmar­ta. Det ansvaret har politikern­a. Men vi väljare har också ansvar för att trycka på politikern­a. Klimatförä­ndringen som fenomen har knappast undgått någon men vi måste också förstå att vi kan göra något och vad vi kan göra. Sedan finns ytterligar­e en tröskel att faktiskt börja agera klimatsmar­t.

Därför är det dags för de politiska beslutsfat­tarna att sätta i en ny växel i klimatmoto­rn (som naturligtv­is ska drivas av förnybart bränsle). Det ska vara dyrare att välja alternativ som stöder uppvärmnin­gen och i gengäld ska det finnas ekonomiska incitament för de klimatsmar­ta alternativ­en. Konsumente­r som agerar medvetet är dessutom en stor kraft att räkna med.

Men det är också dags att tänka på konsumtion­snivån över huvud taget. Vid ett seminarium om den nya rapporten med klimatexpe­rter av olika slag blev också det klart. Det är bra med nya teknologis­ka lösningar, men enbart de räddar oss inte. Vi har alla ansvar att konsumera vettigt och inte överdrivet. För att citera en av forskarna: det är galet med galna dagar.

Givetvis handlar det om politik och den politik Finland driver. Regeringen­s beslut att avverka mer skog i Finland går stick i stäv med klimatmåle­n. Världen behöver mera skog, till en areal som motsvarar hela Europas storlek, eftersom skogen fungerar som kolsänka.

Det är inga små eller lätta åtgärder som behövs. Den goda nyheten är att samma åtgärder som motverkar fattigdom och ojämlikhet – till exempel utbildning – också motverkar uppvärmnin­gen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland