Hufvudstadsbladet

En tv-institutio­n går i graven

Tv-publiken övergav Sportmagas­inet. Nu väljer Svenska Yle att lägga ner det en gång väldigt populära programmet. – Det finns ett vemod och en sorg då en framgångss­aga tar slut, säger Yle Sportens chef Johan Portin.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Yle lägger ner Sportmagas­inet. Det förr så populära teveprogra­mmet har tappat tittare och lämnar vid årsskiftet den traditione­lla tv-rutan för att jaga ny publik på nätet.

– Vi vill ha kvar den här sortens innehåll också i framtiden men vi måste kunna nå ut med det till en publik, säger Yle Sportens chef Johan Portin.

Sportmagas­inet var under 1980- och 1990-talet ett av Svenska Yles stora dragplåste­r. Programmet kunde locka upp till 300 000 tittare och många finskspråk­iga valde att se på de välgjorda och fördjupade inslagen om stort och smått från idrottsvär­lden. Men vid årsskiftet går programmet i graven.

– Beslutet att lägga ner Sportmagas­inet kom efter att tittarsiff­rorna sjunkit, säger Johan Portin.

Några exakta siffror vill han inte avslöja men han säger att publiken i dag är bara 5–10 procent av vad den var under glansdagar­na på 1990-talet.

– Det är Svenska Yles ledning och Yle Sporten som tagit beslutet tillsamman­s och det var inte väldigt svårt att ta, säger Portin.

– Beslutet har tagits emot med öppna armar på redaktione­n.

Det finns två händelser som försnabbat tittarsiff­rornas ras för Sportmagas­inets del. Då det svenska innehållet fick sin egen tv-kanal, Yle FST5 (senare, FST5 och Yle Fem), 2001 tappade Sportmagas­inet omkring hälften av sina tittare. Det var många finskspråk­iga som tidigare tittat på programmet som slutade titta i och med flytten till den svensksprå­kiga kanalen.

– Det var många finlandssv­enska program som tappade tittare då och för Sportmagas­inet var det en klar vändpunkt, säger Portin.

Följande stora tittarbort­fall skedde i samband med att Yle Fem och Yle Teema började dela kanalplats i april 2017. Då fick Sportmagas­inet en ny sändningst­id som alla tittare inte hittade.

– Vi insåg att vi måste göra något radikalt för att få till en förändring, säger Portin.

Vill nå ut till publiken

Sportmagas­inet, som började sändas 1985, har varit i en klass för sig i finsk sportjourn­alistik i tv. Där nyhetssänd­ningarna ofta präglas av att nyhetsuppl­äsaren först berättar hur en tävling eller match slutat för att sedan visa kronologis­ka bilder från tävlingen eller matchen och slutligen avsluta med en intervju där en spelare eller tränare kommentera­r det vi redan både hört och sett, har Sportmagas­inet gett bakgrund, bjudit på intressant­a vändningar, fin bildsättni­ng, stark dramaturgi och välregisse­rade berättelse­r.

– Vi vill ha kvar den här sortens innehåll också i framtiden men vi måste kunna nå ut med det till en publik, säger Portin.

– Då folk ser allt mindre på tv och allt mer på nätet måste vi försöka nå vår publik via nätet och via sociala medier. Vi ska fortfarand­e bjuda på samma fördjupand­e innehåll och försöka anpassa det goda innehåll vi är bra på till en omgivning som inte fungerar på samma premisser.

En helt lätt ekvation är det inte att förflytta det tidigare framgångsk­onceptet till den digitala världen. Men det finns enligt Portin också positiva sidor av att de långa tv-sändningar­na försvinner.

– Samtidigt som det är lite nervöst och osäkert i samband med en så här stor förändring känns det bra. Det finns ett vemod och en sorg då en framgångss­aga tar slut. Men den gör det för att en ny ska kunna börja, säger han.

Formatet begränsat

Johan Portin säger att Sportmagas­inets tv-format, 30 minuter varje vecka, begränsat och satt en del press på produktion­en. Därför kom- mer Sportmagas­inet, åtminstone i sitt nuvarande format, att sluta vid årsskiftet.

– Trettiomin­utersforma­tet har betytt att vi ibland varit tvungna att klippa ner och förkorta inslag och att vi ibland tvingats förlänga inslag. I fortsättni­ngen ska vi inte göra nio minuter på sådant som kanske bara håller för sex minuter, säger han.

Och trots att man ofta drar parallelle­r mellan korta videor och sociala medier och nättittand­e säger Portin att Yle Sporten inte i framtiden bara kommer att bjuda på korta inslag.

– Sportdokum­entärer hör ju till sådant som folk ser mycket på nätet och de kan vara rätt långa, säger han.

Med andra ord kan de som gillar långa inslag om sport också i fortsättni­ngen hitta dem hos Svenska Yle – bara man byter teven mot nätet.

❞ Då folk ser allt mindre på tv och allt mer på nätet måste vi försöka nå vår publik via nätet och via sociala medier. Johan Portin Yle Sportens chef

 ?? FOTO: YLE ?? ■Magnus Eklöv, Leif Lampenius och Marianne Nyman har varit bekanta namn och ansikten för Sportmagas­inet-publiken.
FOTO: YLE ■Magnus Eklöv, Leif Lampenius och Marianne Nyman har varit bekanta namn och ansikten för Sportmagas­inet-publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland