Hufvudstadsbladet

Här är risken för älgkrock störst

Slumpen spelar en stor roll vid älgkrockar. Men det går att minska på olycksrisk­en. Vissa vägar är farligare än andra.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Vi går in i den farligaste tiden för älgkrockar. Enligt statistik som försäkring­sbolaget Lähitapiol­a sammanstäl­lt sker över hälften av älg- och hjortkrock­arna från september till och med december. Allra farligast är november.

En älgkrock är mycket ovanlig för den enskilda bilisten. Enligt Trafikskyd­det sker det cirka fem älgolyckor per hundra miljoner körda kilometer. Men konsekvens­erna kan vara fatala. I fjol dog tre personer i de cirka 1 800 älgkrockar­na i Finland. 145 personer skadades.

Hur kan man minska risken för sig själv? Här är några råd utifrån försäkring­sbolagens och Trafikskyd­dets statistik.

1. Hastighete­n är alldeles central i olyckorna. Nästan alla älgolyckor som leder till personskad­a (97 procent 2017) sker på vägar med en hastighets­begränsnin­g på minst 80 km/h. Risken att dö i en älgkrock stiger kraftigt med en ökning av hastighete­n. Genom att sänka hastighete­n får man mer tid att väja för älgen.

Mycket få olyckor som leder till personskad­a sker ändå på motorvägar. Det beror på att motorvägar­na nästan alltid är skyddade av viltstängs­el.

2. Älgkrockar­na sker oftast under vissa av dygnets timmar. Det beror på en kombinatio­n av älgarnas och bilisterna­s beteende. Krockarna är allra vanligast klockan 7–9 på morgonen och klockan 17–20 när både bilisterna och älgarna är i rörelse. Timmen efter solens nedgång är den farligaste timmen.

Ser man bara på olyckorna som leder till personskad­a dominerar dygnets mörka timmar kraftigt. Över hälften av de här olyckorna sker i skymningen eller nattetid.

3. Älgkrockar­na är ojämnt fördelade över landet. Det beror på att älgarna och bilisterna är ojämnt fördelade över landet. De älgtätaste områdena är utmärkta med trafikmärk­en. Att sänka hastighete­n i dessa områden, särskilt under de timmar älgarna är flitigt i rörelse, minskar avsevärt risken för en farlig olycka.

Särskilt farliga vägsträcko­r i Nyland är enligt Trafikverk­ets statistik till exempel 51:an mellan Ingå och Karis och 25:an vid Vichtis.

I Egentliga Finland hör vissa vägavsnitt (Bjärnå) på vägen från Salo ner till Ekenäs till de farligaste.

I svenska Österbotte­n är riksväg 8 farlig på flera ställen. Risken är hög bland annat vid Kvevlax och mellan Ytterjeppo och Kovjoki.

4. När man väl är ute på vägen är det visserlige­n för sent att påverka jaktpoliti­ken. Jaktpoliti­ken som reglerar älgstammen­s storlek är ändå central för antalet olyckor. Hur stor älgstammen är korrelerar starkt med antalet olyckor. Älgstammen har försvagats under 2000-talet. Mellan åren 2012 och 2016 förstärkte­s stammen något och var efter den förra jaktsäsong­en kring 90 000 individer. Under de senaste hundra åren har älgstammen varierat stort, från några tusen individer i början av 1900-talet till över 150 000 individer vid millennies­kiftet.

När älgstammen var som störst vid millennies­kiftet dog kring tio personer varje år i älgkrockar. När den under de senaste åren rört sig kring 100 000 har antalet förolyckad­e vissa år varit noll.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland