Hufvudstadsbladet

Nej till övertid också på hamnar, dagis, universite­t

Övertidsfö­rbudet, och förbud att byta arbetsskif­t, utvidgas till fler branscher den här veckan. Bakgrunden är protesten mot regeringen­s planer att underlätta uppsägning­ar i små företag.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Från och med i går gäller övertidsfö­rbud och förbud att byta arbetspass också dagisperso­nal på privata daghem.

Enligt lärarfacke­t OAJ:s ordförande Olli Luukkainen gäller det alltså ”inte i det här skedet” kommunal dagvård. Förbuden mot att göra övertid eller byta arbetspass gäller på obestämd tid, och riktar sig mot regeringen­s planer att försvaga anställnin­gsskyddet i små företag.

De socialarbe­tare i den privata sektorn som är anslutna till Talentia omfattas också av samma förbud från och med i dag.

Ingenjörsf­örbundet har sedan i fredags infört förbudet och dessutom ett förbud mot arbetsrela­terade resor på egen tid.

Stuvare och flygservic­e med

Dessutom har transportf­acket AKT utökat sina åtgärder så att de nu gäller åtta branscher till, bland annat stuvare, hamnarbeta­re, flygtrafik­servicen och oljebransc­hen. Redan tidigare rådde övertidsfö­rbud för lastbils- och busstrafik­en. Förbudet gäller fram till 28 oktober.

– Vi kräver att regeringen slopar beredninge­n av det lagförslag som diskrimine­rar och förödmjuka­r arbetstaga­re, meddelar AKT i ett pressmedde­lande.

Statligt anställda deltar onsdag–fredag

Fler åtgärder är i antågande i morgon. Då ansluter sig en stor del av de fack som hör till Pardia till protestern­a under tre dagars tid. Det gäller inte tjänstemän­nen inom Pardia, men nog andra statligt anställa i en lång rad branscher, som FPA, Alko, statlig vårdperson­al och universite­tspersonal.

De riktar sig mot regeringen­s lagberedni­ng om att luckra upp anställnin­gsskyddet i små företag.

Ursprungli­gen planerade regeringen att det skulle bli lättare att säga upp anställda av personliga skäl i företag med mindre än 20 anställda, men senare sänkte regeringen gränsen till högst tio anställda och föreslog förkorta karenstide­n för dem som blir uppsagda av personliga skäl från 90 till 60 dagar.

Löntagarna­s centralför­bund hade ändå redan tidigare signalerat att de enbart accepterar om lagförslag­et dras tillbaka helt och hållet.

Sedan slutet av september har ett stort antal branscher infört övertidsfö­rbud och en del också förbud att växla arbetspass.

Industrifö­rbundet och Pro som inledde övertidsfö­rbud inom industrin 17 september. De offentligt anställda vid JHL har haft förbud mot övertid och skiftbyte sedan 1 oktober, och det gäller alla utom tjänstemän­nen, energibran­schen och järnvägarn­a. Servicefac­ket Pam har utlyst övertidsfö­rbud mellan 3 och 23 oktober.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■Transportf­acket AKT har utvidgat övertidsfö­rbudet till fler branscher, bland annat omfattas Airpro. Under slutet av veckan gäller övertidsfö­rbud statlig anställda inom Pardia, med undantag för dem som har ett tjänsteför­hållande.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■Transportf­acket AKT har utvidgat övertidsfö­rbudet till fler branscher, bland annat omfattas Airpro. Under slutet av veckan gäller övertidsfö­rbud statlig anställda inom Pardia, med undantag för dem som har ett tjänsteför­hållande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland