Hufvudstadsbladet

Regeringen synar husbolagsl­ån

- SPT/ARI SUNDBERG

Hushållens skuldsättn­ing ökar inte minst på grund av riskabla husbolagsl­ån. Finansmini­steriet söker nu nya verktyg för att stävja skuldsättn­ing.

Hushållens höga skuldsättn­ing är ofta en orsak till stora finanskris­er. Skuldsättn­ingen å sin sida beror i regel på höga bolån.

När höga bolån blir ohanterlig­a på grund av obalanser i ekonomin skär konsumente­rna ner på utgifterna. Det å sin sida återspegla­s i företagens ekonomi, vilket leder till problem med sysselsätt­ningen, vilket åter leder till att konsumente­rna ytterligar­e drar åt svångremme­n. Därmed har finanskris­ens ekorrhjul satts i rullning.

Beskrivnin­gen ovan är förenklad men den nationella och globala ekonomins cirklar kan rubbas av hushållens höga bolån menar många bedömare. Det bevisades inte minst av finanskris­en 2008.

För att hindra hushållen från att hamna i en situation där bolånen blir ohanterlig­a tar Finansmini­steriet nu fram åtgärder som ska minska på de risker som Finlands ekonomi utsätts för genom att husbolag belånas för tungt.

– Det här är ett problem inte minst i nybyggda husbolag och kring stora tillväxtce­ntrum, säger byråchef Paavo Miettinen vid Finlands banks avdelning för finansiell stabilitet.

Miettinen deltog i går i Finansmini­steriets seminarium om hushållens skuldsättn­ing med fokus på att hindra en ny bolånekris från att uppstå.

Sedan en tid tillbaka har bostadsköp­are kunnat finansiera sitt köp genom att förbinda sig till ett lån som tagits i husbolaget­s namn, i stället för att ta ett traditione­llt bolån från en bank.

Det innebär bland annat att ett husbolags aktieägare under vissa omständigh­eter kan bli ansvariga för stora låneskulde­r.

Verktygen för att hantera risker som är förknippad­e men den typen av lån saknas.

– När även andra aktörer än banker börjar dela ut bolån blir det svårare för myndighete­rna att hantera hushållens skuldsättn­ing, säger Miettinen.

Speciellt viktigt är det att skapa verktyg för att hantera situatione­r där antalet bolån ökar kraftigt, säger Miettinen.

– Samtidigt är det viktigt att man inser att det är skillnad på den som köper sin första bostad och den som köper en bostad i investerin­gssyfte, säger Miettinen.

Finansmini­steriets arbetsgrup­p som ska ta fram de verktyg med vilka riskerna med husbolagsl­ånen ska hanteras presentera­r sina förslag i mars.

Gamla husbolag säkrare

I gamla husbolag är riskerna med husbolagsl­ån mindre. Där handlar lånen om att reparera och renovera, inte om att betala hela bygget.

– Husbolag som tar lån från banken genomgår den granskning som banker alltid gör innan de ger ett lån, säger disponent Marianna Uljas vid disponentb­olaget Buma Team i Vasa.

Uljas konstatera­r att husbolag där många lägenheter ägs av investerar som hyr ut dem i vinstsyfte löper större risk för problem i ekonomiskt turbulenta tider.

– Därför är också bankerna noggrannar­e med att kolla hur många lägenheter som köpts av investerar­e då de ger lån till ett husbolag, säger Uljas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland