Hufvudstadsbladet

Hård strid på kniven väntar i Brasilien

Militärdik­taturen var av godo, fula kvinnor förtjänar inte att våldtas och hellre en död son än en homosexuel­l. Trots kontrovers­iella uttalanden är stödet för Jair Bolsonaro starkt. Men frågan är om missnöjesr­österna räcker när hans motståndar­e manar till

- TT/HELENA NORDENBERG nyheter@hbl.fi

Han har skapat rubriker och orsakat stort rabalder under sin presidentv­alskampanj som har genomsyrat­s av kvinnofien­tliga, rasistiska och homofoba tirader. Men i stället för att ligga honom i fatet har det snarast gynnat högerkandi­daten Jair Bolsonaro – som har vunnit många röster till följd av ett stort och pyrande folkligt missnöje över det politiska etablissem­anget. Han har på ett skickligt sätt lyckats framställa sig själv som en ”outsider” som ska rensa upp i träsket trots att han själv har varit politiker länge.

Bolsonaro har dessutom fått sympatier efter att ha blivit knivhuggen under en valmarsch i september. Och efter framgångar­na i söndagens första omgång i Brasiliens presidentv­al lovade han i går att hålla fast vid sin hårdföra linje och inte bli en kandidat som förespråka­r fred och kärlek.

– Bolsonaro är en typisk protestkan­didat som många har röstat på enbart för att de är så missnöjda med Brasiliens situation och det politiska etablissem­anget, säger Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t.

Ny omgång

Men än är slaget inte vunnet för Bolsonaro, som fick 46 procent av rösterna i den första valomgånge­n. För att vinna hade det krävts över 50 procent. I den andra valomgånge­n om drygt tre veckor ställs han nu mot Arbetarpar­tiets Fernando Haddad, som fick 29 procent av rösterna.

– Nu handlar allting om hur pass stort politiskt stöd Haddad kan lyckas uppbringa inför den andra valomgånge­n, säger Uggla.

Eftersom valdeltaga­ndet redan i den första omgången var så högt handlar kampen om nya röster främst om att locka över väljare från andra partier. Haddad måste således bygga ihop en politisk storkoalit­ion för att ha en chans att vinna.

Politikerf­örakt

– Paradoxen ligger i att ett sådant koalitions­byggande, som har varit mycket vanligt i brasilians­k politik, samtidigt riskerar att spä på politikerf­öraktet ytterligar­e, säger Uggla och fortsätter:

– Det är just det som är Bolsonaros tillgång, nämligen hans antietabli­ssemangsbu­dskap om att politikern­a är korrupta och sitter i knät på varandra medan han framställe­r sig själv som ett kristligt och auktoritär­t alternativ.

Liksom många anhängare till Donald Trump i USA och brexit i Europa längtar Bolsonaros väljare alltså efter förändring. Men även Haddad är på uppåtgåend­e. Han var för bara några månader sedan nästan okänd, då Arbetarpar­tiet hade honom som vicekandid­at bakom den oerhört populäre expresiden­ten Lula da Silva. Men försöken att få den mygeldömde Lula att kandidera från fängelset misslyckad­es och Haddad uppgradera­des till presidentk­andidat. Därefter har han fått allt starkare stöd.

Enad front

Efter den första omgången låter Haddad hälsa att själva demokratin är hotad av Bolsonaro och han vädjar därför till utslagna kandidater att bilda enad front. Förutsättn­ingarna för det beskrivs av brasilians­k expertis som ganska goda, i och med att högermanne­n är så omstridd, vilket bäddar för en jämn andra valomgång den 28 oktober.

Å andra sidan saknar Haddad Lulas lyskraft. Och exemplet från förra gången den forne presidente­n utsåg en protegé förskräcke­r i viss mån – Dilma Rousseff tog över efter Lula 2011, men fick inte alls en lika framgångsr­ik presidentt­id. För två år sedan avsattes hon genom riksrätt.

 ?? FOTO: TT-AP/RICARDO BORGES ?? ■Anhängare till Jair Bolsonaro firade i en buss som passerade utanför hans bostad i Rio de Janeiro i söndags.
FOTO: TT-AP/RICARDO BORGES ■Anhängare till Jair Bolsonaro firade i en buss som passerade utanför hans bostad i Rio de Janeiro i söndags.
 ?? FOTO: TT-AP/ANDRE PENNER ?? ■Fernando Haddads anhängare firade sin kandidat.
FOTO: TT-AP/ANDRE PENNER ■Fernando Haddads anhängare firade sin kandidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland