Hufvudstadsbladet

Erdogan kräver bevis i Khashoggi-fallet

Han klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul för ett rutinärend­e, men har inte setts till sedan dess. Nu kräver Turkiets president bevis i fallet.

- TT/MATTIAS MäCHS

Journalist­en Jamal Khashoggi lämnade konsulatet efter sitt besök i tisdags, vidhåller Saudiarabi­en. Men snart en vecka senare väntar hans fästmö fortfarand­e på att han ska dyka upp.

Turkiska företrädar­e tror att Saudiarabi­en har passat på att göra sig av med den alltmer besvärande dissidente­n – genom att mörda honom på konsulatet. Enligt en källa inom den turkiska säkerhetst­jänsten anlände 15 saudiska agenter till Istanbul före konsulatbe­söket, tog sig in på beskicknin­gen och lämnade kort därefter landet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanade i går Saudiarabi­en att bevisa att Jamal Khashoggi lämnade konsulatet.

– Konsulatet­s officiella företrädar­e kan gömma sig bakom att hävda att han lämnade byggnaden. Om han lämnade så måste det bevisas med foton, sade Erdogan vid en presskonfe­rens.

Mellanöste­rnkännaren James Dorsey framhåller att Saudiarabi­en har en hel del att förklara – oavsett om Jamal Khashoggi är vid liv eller inte.

– Det finns inget som tyder på att han på egen hand har lämnat konsulatet. Och om han inte längre är där måste han ha förts bort med tvång, vilket är ett brott mot turkisk lag eftersom den diplomatis­ka immunitete­n tar slut vid konsulatet­s utgång, säger han.

Khashoggi har varit en särskilt frän kritiker av det saudiska kungahuset, på senare tid som kolumnist i den amerikansk­a tidningen Washington Post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland