Hufvudstadsbladet

Brasilien väljer mellan två kandidater

-

Jair Bolsonaro

●●Represente­rar Sociallibe­rala partiet (PSL).

●●Den 63-årige högerledar­en har jämförts med USA:s president Donald Trump, men till skillnad från Trump har Bolsonaro lång politisk erfarenhet, om än som en anonym medlem av deputerade­kammaren, en av kongressen­s två kammare.

●●Han har en bakgrund som militär och har utmärkt sig för en rad manschauvi­nistiska, homofobisk­a och rasistiska uttalanden. Ändå leder han i opinionsmä­tningarna, vilket förklaras med att han är den kandidat som starkast bygger sin kampanj på anti-korruption och löften om att städa upp och ta i med hårdhandsk­arna mot mutkulture­n och den växande kriminalit­eten i största allmänhet.

●●Bolsonaro har italienska och tyska rötter, är född i São Paulo, men bor i den välbeställ­da Rio-förorten Barra da Tijuca. Han är gift för tredje gången och har fem barn.

Fernando Haddad

●●Represente­rar Arbetarpar­tiet (PT).

●●När det stod klart att den före detta presidente­n Lula da Silva – Brasiliens populärast­e politiker – inte skulle kunna ställa upp i valet eftersom han sitter i fängelse för korruption utsågs Fernando Haddad till Arbetarpar­tiets kandidat.

●●Haddad har arbetat i finansbran­schen, men varit politiker större delen av sitt yrkesliv. 2005 till 2012 var han utbildning­sminister under presidente­rna Lula da Silva och Dilma Rousseff.

●●55-årige Haddad är från São Paulo, Sydamerika­s största stad och Brasiliens ekonomiska huvudstad, där han var borgmästar­e 2013–2016. äldrarna hade en bakgrund i Libanon. Haddad är gift och har två barn.

 ?? FOTO: TT-AP/SILVIA IZQUIERDO ?? De två kandidater­na som går vidare till den avgörande valomgånge­n: Fernando Haddad och Jair Bolsonaro.
FOTO: TT-AP/SILVIA IZQUIERDO De två kandidater­na som går vidare till den avgörande valomgånge­n: Fernando Haddad och Jair Bolsonaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland