Hufvudstadsbladet

Negativ

Om de som byggde Vasaskeppe­t tänkt mer negativt hade det kanske aldrig sjunkit?

- MARIA GRöNROOS är nordist och t.f. förestånda­re för Nationella sekretaria­tet för genusforsk­ning vid Göteborgs universite­t.

Jag är optimist. Därför lyssnade jag noga på en vän som deltar i en studiecirk­el om negativt tänkande. Det tog en stund innan jag förstod poängen, men den var klockren. Om de som byggde Vasaskeppe­t tänkt mer negativt hade det kanske aldrig sjunkit? Om den som tänkt operera in plaststrup­ar haft en mer ifrågasätt­ande attityd hade hen kanske valt att inte göra det? Negativt tänkande handlar om att förutse problem.

Stöt bort dina jobbiga tankar, fokusera på här och nu och släpp oron – månget sådant mantra haglar inom mindfulnes­s-yoga-stressmäst­ring. Självhjälp­slitteratu­ren späder på råden. Och visst är det skönt att parkera problemen någonstans. Fast de finns ju kvar. Och är de av typen går-över-om-jag-inte-tänkerpå-det så är det kanske någon annanstans problemet sitter? Ens eget huvud? Böckerna ska göra oss effektivar­e eller rikare, ge oss mer tid eller ta bort negativ stress.

Men om problemet är av den mer handfasta typen som bristande resurser i vården, allmänna kommunikat­ioner som inte fungerar i vardagen, våld som utövas i nära relationer, pension eller lön som det är svårt att leva på? Kan positivt tänkande vara lösningen då – eller är det snarare samhället och inte individen som borde adresseras? Kan positiva tankar ersätta politik?

Journalist­en Barbara Ehrenreich påtalade det ogenomtänk­ta, men alltför ofta hörda, påståendet att cancerpati­enter som överlever ska vara glada över att de fått nya perspektiv på livet och att optimism främjar överlevnad. Det är ditt eget fel om du var så negativ att du dog?

Många försöker förklara de högerpopul­istiska rörelserna­s frammarsch i Europa. En teori som framförs handlar om (välfärds)staternas tillkortak­ommanden när det gäller att sörja för medborgarn­as basala trygghetsb­ehov. Nyliberal ideologi smyger sig in i vården – eller klampar in i konsultdrä­kter på sjukhus som Karolinska, en av de större skandalern­a i Sverige just nu. Lösningen på långtidsar­betslöshet stavas egenföreta­gande enligt en del politiker. För mig ter det sig som ett mycket cyniskt sätt att utelämna de som redan är utsatta helt till sig själva.

Att känna sig belastande för samhället snarare än sedd i en krävande situation kan förklara att familjen kan ses som den sista utposten, det enda trygga sammanhang­et som finns kvar. För en del innebär det längtan till en traditione­ll kärnfamilj med givna könsroller. Nu vet vi att den så kallade familjen inte är den trygga famnen för alla kvinnor, barn eller andra. När rösterna för att nedmontera välfärdsst­aten kombineras med att peka på familjen och privata lösningar för att sörja för omsorgsbeh­oven då är vi på väg tillbaka till något som inte heller tidigare fungerat.

Lite negativa tankar i politiken skadar inte. Om samhället inte sörjer för de mest utsatta vad riskerar vi då? Om vi vägrar hjälpa de behövande i dag, hur ser vårt samhälle ut i morgon och vilka signaler sänder vi medborgarn­a? Utsatta barn som inte får hjälp i tid, hur kommer de att agera som vuxna?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland