Hufvudstadsbladet

Avhoppet en chans för övriga partier

- Åland

Ålands framtid kan gå mot ett historiskt svagt valresulta­t nästa år, vilket inte minst innebär en chans för Centern att återigen blir största parti i lagtinget.

Det var gissningsv­is glada miner hos i synnerhet Centern men också Obunden samling och Åländsk demokrati i onsdags. Att Axel Jonsson inte ställer upp i det kommande lagtingsva­let kan innebära att Ålands framtid gör ett rekordsvag­t val, vilket gör att det finns lediga röster för de andra partierna att lägga vantarna på.

Ålands framtid försöker sprida bilden av att partiet i första hand är idédrivet och att personerna inte spelar någon större roll. Det vill säga, de väljare som delar Ålands framtids åsikter röstar på partiet oavsett vem som leder det eller vilka kandidater som finns att välja bland.

Det är tveksamt om det här verkligen stämmer.

För det första har inte Ålands framtid monopol på sina idéer. Visst, inget annat parti har ett självständ­igt Åland som slutmål, men det finns definitivt andra partier och andra politiker som profilerat sig på en utvecklad självstyre­lse och ett skydd av det svenska språket. Med Axel Jonsson ute ur bilden kan många av de väljare som prioritera­r de här två frågorna välja Centern i stället, som också värnar om självstyre­lsen och svenskan.

Något annat som tyder på att Ålands framtid får det tufft nästa höst är att partiet redan 2015 gick bakåt. Jämfört med valet fyra år tidigare tappade partiet hela 270 röster och gick från tre till två mandat i lagtinget. Om tappet i nästa val blir lika stort, vilket det av anledninga­rna ovan finns anledning att tro, blir det partiets sämsta resultat sedan starten.

Som sagt, Axel Jonssons avhopp var bland det bästa som kunde hända Centern just nu.

om den politiska situatione­n på Åland.

❞ Slimani har förmodlige­n rätt. Det tragiska är att det har behövt en omskakande metoorörel­se och en portion rädsla för att vi män ska lära oss hållas på mattan. Österbotte­ns Tidning Henrik Othman om den franska författare­n Leila Slimani som säger att männen tvingats ändra sitt beteende gentemot kvinnor tack vare metoo. ❞ Man får kritisera presidente­n liksom alla andra.

Iltalehti

Kreeta Karvala efter att president Sauli Niinistö på Åbo bokmässa uttryckt sitt missnöje över de oauktorise­rade biografier som har utkommit om honom.

 ?? LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland