Hufvudstadsbladet

Aktiv dödshjälp eller briljant utspel?

Plötsligt kretsar det mesta i norsk politik kring lilla Kristelig folkeparti. Hur gick det till? Läs om det politiska drama som kan få regeringen att falla.

-

Kristdemok­raten Knut Arild Hareide är i grunden en försonlig partiledar­e. När de mest råbarkade politikern­a i populistpa­rtiet Fremskritt­spartiet (FRP) pucklat på honom har han under lång tid vänt andra kinden till. Även när tidigare ministern Sylvi Listhaug (FRP) anklagade honom för något så grovt som att ”slicka imamerna längs ryggraden” blev Hareide visserlige­n rasande men talade ändå om kärleken till nästan – eller bristen på en sådan.

Men nu har Hareide fått nog. Hans parti har fastnat i 3-procentstr­äsket och tycks inte hitta vägen ut trots sitt inflytande som stödparti till den borgerliga regeringen (Høyre, Fremskritt­spartiet och Venstre).

– Vi har fått rollen som bromskloss. Det är som att starta en fotbollsma­tch i 0–2-underläge där oavgjort är det bästa man kan hoppas på.

Citatet är hämtat ur ett tal som Hareide höll i slutet av september. En del norska kommentato­rer har beskrivit det som ett tal där han lade huvudet på stupstocke­n. Detta för att han öppnade upp för ett samarbete vänsterut med socialdemo­kraterna och Senterpart­iet i stället för att fortsätta som stödparti till den borgerliga regeringen.

– Ett nytt politiskt landskap kräver att vi gör modiga val, sade han.

Beskedet har slagit ner som en bomb i det politiska Norge. Det Hareide säger är, i klartext, att kristdemok­raterna fått nog av det populistis­ka Fremskritt­spartiet. Medan fremskritt­spartister­na i sin tur liknar Hareides budskap vid en judaskyss.

Hareide konstatera­r vidare att även om statsminis­terpartiet Høyre är ett av de partier som står kristdemok­raterna närmast rent ideologisk­t så gjorde partiledar­en ”Hareide spelar utan tvekan ett högt spel. Någon har elakt skrivit att han ger sitt parti aktiv dödshjälp. Andra menar att det gäller att vinna eller försvinna för det lilla partiet.” Erna Solberg ett val när hon bildade regering med Fremskritt­spartiet och Venstre i stället för med kristdemok­raterna.

Hareide signalerar således att även kristdemok­raternas lojalitet kan växla. I sitt tal, och också i intervjuer efteråt, motiverar Hareide sitt utspel med att det är i mitten av norsk politik som kristdemok­raterna hör hemma. Sonderinga­r i riktning Arbeiderpa­rtiet och Senterpart­iet är därför naturliga, menar han.

Socialdemo­kraternas ledare Jonas Gahr Støre har för sin del belåtet meddelat att han är beredd att axla regeringsa­nsvaret ifall majoritete­n i Stortinget svänger.

Hur det slutar får vi en vink om vid kristdemok­raternas extra partistämm­a den 2 november. 193 delegater ska då rösta om vilken väg det lilla partiet ska gå.

Fram till partistämm­an reser Hareide land och rike runt tillsamman­s med sina två vice ordförande. De gillar inte alls Hareides utspel. Troligen spelar de ”snäll polis, elak polis”-spelet. Det sägs nämligen att kristdemok­raternas väljare är mer konservati­va än partiledni­ngen. Det finns alltså en risk att de mest konservati­va flyr till – just det – Fremskritt­spartiet. De båda antagonist­erna friar till samma konservati­va kristna väljare.

Någon har elakt skrivit att han ger sitt parti aktiv dödshjälp. Andra menar att det gäller att vinna eller försvinna för det lilla partiet, och att Hareide nu försöker sig på en Busch Thor, det vill säga en profilhöjn­ing inspirerad av systerpart­iet i Sverige och karismatis­ka Ebba Busch Thor. Med den skillnaden att Hareide vänder sig vänsterut.

Det är spännande tider. Särskilt om man får tro uppgifter i norska medier som gör gällande att över tusen personer har skrivit in sig i det kristdemok­ratiska partiet den senaste tiden. Också mätningar visar att stödet för partiet ökar – vore det val nu skulle KRF få 4,9 procent.

Briljant spelat av Hareide så här långt.

 ?? Fotnot: En Glasgow-kiss är det samma som en dansk skalle. ??
Fotnot: En Glasgow-kiss är det samma som en dansk skalle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland