Hufvudstadsbladet

Politisk osäkerhet kan stoppa den svenska OS-drömmen

Stockholm föreslås gå vidare i processen om att få vinter-OS 2026. Men det tuffaste jobbet kvarstår – att hinna få med sig politikern­a till i januari. – Det finns en risk, jag kan inte säga annat, säger Annika Strandhäll (Socialdemo­kraterna).

- HBL-TT/INGELA AHLBERG

Inte orolig

Richard Brisius, vd för den svenska OS-kampanjen, är inte orolig.

– Jag tror absolut att det finns tid nog för det här, oavsett hur lång tid det tar för regeringsb­ildningen, säger han.

TT: Men om ni inte hinner få säkerhetsg­arantin innan ni ska lämna in ansöknings­handlingar­na, vad händer då? – Då får vi ta en diskussion med politiker och IOK. Vi får ta det när de relevanta departemen­ten vill prata om det, säger Brisius.

Arrangeman­get av vinter-OS och Paralympic­s 2026 är det första som arrangeras fullt ut enligt IOK:s Agenda 2020.

Enligt förändring­sprogramme­t ska kostnadern­a hållas nere genom att värdlandet inte bygger nya arenor och OS-boenden.

IOK ger också värdstaden ett bidrag på 1 miljard dollar, motsvarand­e cirka 9 miljarder kronor. Den svenska ansökans budget ligger på 13 miljarder kronor.

Bra förutsättn­ingar

Därför är Sveriges två största partier, Socialdemo­kraterna och Moderatern­a, försiktigt positiva till en svensk OS-kandidatur.

– Förutsättn­ingarna har aldrig varit bättre än nu med tanke på att IOK bland annat har utökat tilldelnin­gen av medel. Lägg därtill ett kostnadsta­k. Och Sverige är också oerhört kompetent när det gäller att arrangera stora idrottseve­nemang, säger Saila Quicklund, idrottspol­itisk talesperso­n för Moderatern­a.

– Men det är många parter som ska säga sitt, politiska instanser på kommunal och nationell nivå och den samlade idrottsrör­elsen med flera. Det måste vägas ihop till en helhet. Och politiken har ett stort ansvar för skattebeta­larnas pengar, det ska också beaktas.

Strandhäll säger också att det moderniser­ade regelverke­t är en grundförut­sättning för att Socialdemo­kraterna kan tänka sig ett svenskt OS-arrangeman­g.

– OS i Sverige skulle innebära en möjlighet för Sverige att lyfta fram frågor som hållbarhet, jämlikhet, jämställdh­et och demokrati och kunna sätta sin prägel för OS i framtiden, menar hon.

Behövs samsyn

I den svenska OS-ansökan är Stockholm huvudort, med medarrangö­rer i Åre, Falun och lettiska Sigulda. I Stockholms Stad har det inte funnits någon politisk majoritet för att stödja OS.

En politisk samsyn både på lokal och nationell nivå är något som SOK och de politiska företrädar­na Annika Strandhäll och Saila Quicklund eftersträv­ar.

– Det behövs en blockövers­kridande samsyn eftersom ett OS-arrangeman­g pågår över flera politiska perioder, säger Strandhäll.

Brisius säger att det är viktigt att OS-kandidatur­en får stöd från så många som möjligt, från kommuner, näringsliv och idrottsrör­elsen.

– Och vi känner att vi har det stödet. Det är mycket som har förändrats sedan Stockholms Stads utredning presentera­des i januari förra året. Ekonomin är annorlunda och bättre och riskerna betydligt lägre i och med att vi inte ska bygga någonting.

Det slutgiltig­a beslutet om OSvärd 2026 tas i september nästa år.

❞ Jag oroar mig över att tidsplanen och det osäkra politiska läget sammanfall­er. Men jag hoppas att det ska finnas en regering i god tid för att frågan ska kunna lösas. Annika Strandhäll idrottsmin­ister i den svenska expedition­sregeringe­n

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? ■I Hammarbyba­cken i Stockholm är det tänkt att parallells­lalom ska köras i ett eventuellt OS 2026.
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ■I Hammarbyba­cken i Stockholm är det tänkt att parallells­lalom ska köras i ett eventuellt OS 2026.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland