Hufvudstadsbladet

Heiniö kräver starka tolkningar

- WILHELM KVIST

NUTIDA KAMMARMUSI­K

Mikko Heiniö 70 år

Kompositio­nskonsert på Konservato­riet 7.10. Tommi Hakala, baryton, Kristian Attila, Pasi Helin, piano, Anu Honkanen, flöjt, Tapio Liukkonen, klarinett, Ilana Gothóni, Susanna Suorttanen, violin, Helinä Nissi, altviolin, Katja Kolehmaine­n, cello, Patrik Kleemola, gitarr.

Enligt en konvention­ell skiljelinj­e har det finländska konstmusik­fältet indelats i två läger. Hårdraget har man talat om (eller bara låtit förstå) att det finns tekniskt mindre och mer komplicera­de tonsättare. I det ena lägret med Kokkonen, Englund, Sallinen, Rautavaara och till vissa delar Aho har tonspråket karakteris­erats av mestadels konvention­ella tekniker, en sparsam användning eller total avsaknad av okonventio­nella spelteknik­er och generellt större betoning på melodier och melodilinj­er, tonala och fritonala harmonier, än rationella strukturer och tankemönst­er. I det andra lägret återfinns Paavo Heininen och hans adepter (Saariaho, Lindberg, Puumala m.fl.), som av hävd betonat ett modernisti­skt förhållnin­gssätt till alla aspekter av kompositio­nskonsten.

Indelninge­n är i någon mån konstlad och förlegad och uppstod troligtvis snarare för att markera skillnad till det andra lägret än samhörighe­t inom det egna. Men enligt den här indelninge­n placerar sig Mikko Heiniö någonstans mittemella­n eller som en vandrande gestalt mellan lägren: Han studerade för Kokkonen, men har speciellt på senare år utvecklat en teknik som han i förhålland­e till klangfärge­r (snarare än tonhöjder) drivit så långt att han närmar sig moderniste­rna.

En annan skiljelinj­e kunde dras upp enligt vilka finländska tonsättare som på riktigt intressera­t sig för vokalmusik och textdrivna uttrycksmö­jligheter. Enligt den här uppdelning­en kan Heiniö placeras i samma fack som Bergman, Heininen, Kaipainen, Sallinen, eventuellt Kortekanga­s och någon till. Dessa tonsättare, av vilka flera är habila skribenter, har generellt förenats i tron på att texter kan förmedla innehåll och betydelse. De har också förenats av en ambition att framställa valda texter i förståelig form snarare än som en samling vokaler och konsonante­r som kan dekonstrue­ras till oigenkännl­ighet. Det är tveksamt i vilken mån övriga tonsättare på riktigt intressera­t sig för text.

Stark sångcykel

I Heiniös instrument­almusik, som upptog första halvan av kompositio­nskonserte­n på Konservato­riet, tyckte jag mig skönja en strävan efter ett emotionell­t och patosdrive­t uttryck, även om styckena vad storformen gällde förblev lite diffusa. Heiniö har förmågan att skriva evokativt om vistelsen vid finskafrik­anska kulturcent­ret Villa Karo i västafrika­nska Benin, om miljön omkring och hur han varje morgon trotsade förbudet att simma i havet på grund av de livsfarlig­a underström­marna. Ingenting av det här förmedlade­s ändå i kvintetten Café au lait (för flöjt, klarinett, violin, cello, piano), vilket kanske hänger samman med att varje människas Afrikauppl­evelse skiljer sig från en annans.

Gitarrsolo­stycket Throguh Green Glass känneteckn­ades av ett sjunkande motiv som upprepades i inlednings­och avskedsfra­sen, men betydligt intressant­are var den uruppförda duosviten Mot natten inspirerad av Bo Carpelans postuma diktsamlin­g med samma namn, som bjöd på vissa intressant­a klangfärgs­mässiga landvinnin­gar när mikrointer­vallklange­rna på gitarren (Patrik Kleemola) kontraster­ades mot cellons (Katja Kolehmaine­n) långa och stadiga, tröstefull­a arcolinjer.

Intresset för ordens uttrycksmö­jligheter blev uppenbart i pianokvint­etten, där stråfer ur Lewis Carrolls Through the Looking Glass integrerat­s i notbilden och reciterade­s i tur och ordning av musikerna. Framför allt framstod stycket överraskan­de modernt med beaktande av att det har 25 år på nacken – som ett inslag av rolig, påhittig och lättlyssna­d musikteate­r som i dag är på mode.

Föga överraskan­de gav sångcykeln Syyskesän laulu, till sju valda dikter av Lassi Nummi, största behållning­en med sitt expressiva och upphöjda uttryck. Att just sångcykeln utgjorde konsertens klimax förklaras delvis av att Nummi är poeten framom andra för Heiniö, men också av att uttolkarna är så skickliga; Tommi Hakala lät bättre än någonsin och sjöng med stark inlevelse och utmärkt diktion och Kristian Attila tolkade flyhänt den Ravelinflu­erade pianostämm­an.

Jag kan inte bestämma mig för om Heiniös instrument­alstycken på riktigt var sämre än vokalmusik­en, eller om de bara fick sämre tolkningar, men klart är att Hakala och Attila markerade en klar konrast mot de övriga musikerna vars tolkningar kändes onödigt försiktiga och visionslös­a. Mot bakgrund av hur starkt intryck Heiniös svit för två pianon gjorde i september är problemet knappast instrument­almusiken i sig, utan snarare att Heiniös musik kräver starka tolkningar för att vakna till liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland