Hufvudstadsbladet

100 000 års garanti

- SNELLMAN

Nej, den här texten handlar inte om slutförvar­ing av kärnavfall. Det handlar om vad man kan hitta när ens föräldrar dör. I det här fallet ett brev, ett slags reklambrev. Men det är liksom fake news, på sätt och vis. Eller egentligen inte. Brevet är skrivet av mig och riktat till mina föräldrar julen 1981. Och till saken hör att jag vid den tiden, då Kekkonen ännu var landshövdi­ng i Finland, bodde i Alphyddan.

Bästa (mina föräldrars namn). Ni har av vår datamaskin blivit utvalda till två av de få lyckliga som får AB Alpnöjes 1981 års exklusiva och estetiskt tilltaland­e julklapp. Produkten kommer inom kort ut i handeln, givetvis till ett pris som står i proportion till den kvalitet och standard som AB Alpnöje är känt för. Vi hoppas att denna julklapp väcker intresse för vårt företags högklassig­a produkter hos Er och inom Er bekantskap­skrets. AB Alpnöjes garanterat inhemska och mångsidiga kvalitetsp­rodukt kan användas bland annat som/för: brevpress dörrstoppa­re nätsänke stövelvärm­are (Håll den i ugnen 60 minuter i 85 graders värme) stämningss­kapare att krossa illusioner nötknäckar­e tyngdlyftn­ing och styrketrän­ing (rekommende­ras av Kike Alppimaa)

Ett servicenät som omfattar hela Norden (utom Danmark) garanterar reservdela­r dygnet runt. AB Alpnöjes produkter: är garanterat inhemska, har 100 000 års garanti, är giftfria, strykfria, benfria, tvättbara, luktar inte, har inga biverkning­ar, passar både män och kvinnor, kräver ingen skötsel, är stötsäkra, är nödvändiga i varje hem, är tidlösa, antika och moderna, är licensfria, framhäver ägarens personligh­et, är alla unika, numrerade och signerade. God Jul! Alph Udda, direktör Och vad bestod julklappen av? Jo, en rund granitsten, modell östnyländs­k rapakivi. Den var några miljoner år gammal, men hade fått sin slutliga form under istiden. Jag bara undrar, var är den nu? Den hittade jag nämligen inte bland arvegodset.

Men världen är full av stenar och snart är det jul igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland