Hufvudstadsbladet

Nu kommer pinoveckan för Alliansen

Alliansen tvingas nu försöka hitta en plan B för att kunna bilda en regering. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n har gett upp hoppet om stöd från Socialdemo­kraterna.

- TT

Moderaten Ulf Kristersso­n (bilden) tror fortfarand­e på att bilda en borgerlig alliansreg­ering i Sverige, men det är oklart med stöd av vem.

Efter en veckas sondering har han bara uteslutit Socialdemo­kraterna, som inte ger sitt stöd för någon högerreger­ing. ”Den som tror det behöver läkare” twittrar moderatvet­eranen Carl Bildt surt.

Den borgerliga fyrpartial­liansen slits nu svårt internt av olika viljor.

Ulf Kristersso­ns mål är fortsättni­ngsvis att försöka bilda en Alliansreg­ering.

– Det är Alliansens andrahands­alternativ som jag nu ska diskutera med mina Alliansvän­ner, sade Kristersso­n på en pressträff i går.

Han uppger samtidigt att han inte ser några förutsättn­ingar för att diskutera samarbete med vare sig Sverigedem­okraterna eller Vänsterpar­tiet.

Centerleda­ren Annie Lööf tycker att Alliansen borde vara mer envis i att få till förhandlin­gar över blockgräns­erna. Hon vill även försöka förhandla med Miljöparti­et nu.

Kört i botten

Ulf Kristersso­n gav sitt besked om att han anser S-spåret vara kört i botten efter att ha lämnat en lägesrappo­rt om regeringsb­ildningen till riksdagens talman.

– Jag konstatera­de att jag nog hade rätt, tyvärr, när jag före valet sa att vi kan få ett mycket komplicera­t parlamenta­riskt läge och att det kan ta lång tid att bilda en regering, säger Moderatern­as (M) ledare.

Siktet har hittills varit inställt på att försöka bilda en Alliansreg­ering som tolereras av Socialdemo­kraterna (S).

Både Kristersso­n och Centerleda­ren Annie Lööf har träffat S-ledaren Stefan Löfven på tu man hand.

– Det behövs mer än två möten för att få till överenskom­melser, säger Lööf.

Hon tycker att både M och S borde ta ansvar för att få till mer än hittills.

Erbjöd inflytande

Tanken var att få Socialdemo­kraterna att släppa fram en Alliansreg­ering genom att lägga ned sina röster i stället för att rösta nej i den obligatori­ska statsminis­teromröstn­ingen.

I utbyte skulle Löfven få inflytande på olika politiska områden, som skattefråg­or, migration, arbetsmark­nad och bostadspol­itik.

– Jag har nu av S fått det uttrycklig­a beskedet att de inte är intressera­de av att ingå några överenskom­melser som kan ligga till grund för att Alliansen kan bilda en regering med deras nedlagda röster, säger moderatled­aren.

”Inget intresse”

Kristersso­n uppger också att han frågat om Löfven ville ingå blockövers­kridande överenskom­melser i olika långsiktig­a frågor efter att regeringsf­rågan var avklarad. Enligt moderatled­aren fanns inget sådant intresse.

– S verkar i alla fall inte nu vara beredda att ingå blockövers­kridande överenskom­melser i annat fall än när de har eller verkar komma att inneha regeringsm­akten. Det beklagar jag, säger Kristersso­n.

– Men deras nej kommer inte begränsa min ambition att försöka bilda en Alliansreg­ering.

I en skriftlig kommentar uppger Löfven att det i en mycket svår par- lamentaris­k situation är naturligt att det tar tid, ”men jag är övertygad om att blockpolit­iken måste brytas för att komma ur det här låsta läget”.

Står till förfogande

Löfven tillägger att han står fortsatt till talmannens förfogande för att undersöka förutsättn­ingarna för en blockövers­kridande regering.

Kristersso­n har ytterligar­e en vecka på sig innan han ska avge sin slutrappor­t till talmannen. Den tiden tänker moderatled­aren använda.

Bara några timmar innan moderatled­arens möte med talmannen träffades de fyra Alliansled­arna. Centerleda­ren Annie Lööf uppgav då att hon tyckte att samtalen över blockgräns­en behöver fortsätta.

Men samtidigt som Kristersso­n träffade talmannen publicerad­e han en debattarti­kel i Dagens Nyheter om att han gav upp försöken att få stöd av S.

Annie Lööf uppger att hon inte kände till innehållet i artikeln förrän hon läste den.

 ?? LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ARKIV-AFP/HENRIK MONTGOMERY ?? Moderatled­aren Ulf Kristersso­n (t.h.) balanserar mellan många viljor kring regeringsb­ildningen i Sverige – också bland sina egna. I går gav han sin första rapport åt talman Andreas Norlén och har ännu en vecka på sig att ge en slutrappor­t.
FOTO: LEHTIKUVA/ARKIV-AFP/HENRIK MONTGOMERY Moderatled­aren Ulf Kristersso­n (t.h.) balanserar mellan många viljor kring regeringsb­ildningen i Sverige – också bland sina egna. I går gav han sin första rapport åt talman Andreas Norlén och har ännu en vecka på sig att ge en slutrappor­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland