Hufvudstadsbladet

Vapaavuori tiger om miljön

”Just nu är det Samlingspa­rtiet som bestämmer takten med makten. Miljönytt och missade PRchanser bättrar i alla fall inte partiets utsikter.”

- TOMMY POHJOLA reporter tommy.pohjola@hbl.fi

För ovanlighet­ens skull väljer borgmästar­en i Helsingfor­s bort en möjlighet att ge miljön stort och omedelbart genomslag i den offentliga diskussion­en. Det nya förfarande­t förvånar lite i stadsfullm­äktige men, säger politiker som HBL talat med, äventyrar inte budgetarbe­tet.

Hur ska man tala om jordens undergång med ett barn? Samtidigt, varför väljer borgmästar­en bort en pressträff just den här veckan och därmed möjlighete­n att förstora genomslage­t i ett inlägg om allt det goda som världens bästa Helsingfor­s gör för miljön?

Budgetförs­laget som Jan Vapaavuori presentera­r i dag på eftermidda­gen på nätet och i ett pressmedde­lande ska inte innehålla stora nyheter för politikern­a i stadsfullm­äktige. Många av dem har redan varit med om att skapa ramar för välståndet i staden. Men de toppolitik­er som HBL talat med säger ändå att ”man vet aldrig”.

För ett år sedan gick nya borgmästar­en ut med sitt första budgetförs­lag. I det ingick skattelätt­nader av vilka slopandet av hundskatte­n åtminstone fick många rubriker.

Efter det har Jan Vapaavuori framstått som en städernas frontfigur i landet där alla stugor ska bebos. Dessutom har han talat vackert om Helsingfor­s.

Huvudstade­n gör en hel del som är grönt nu och på sikt. Vi har debatten om energi och riktiga åtgärder. Elakt bränsle ska bort och det har också stadsfullm­äktige med väljarnas goda minne godkänt. Vi har även den pågående och eldfängda diskussion­en om gator. Det ska vara trevligare och tryggare att cykla och promenera. Kollektivt­rafiken byggs ut. Allt det här betyder att utrymmet för personbila­r minskar. För att utveckling­en ska vara möjlig behövs politiska beslut. Sådana finns men en del av följderna, som delar i förslaget till ny generalpla­n, har hunnit bli en sak för domstolen.

Bland Jan Vapaavuori­s goda sidor som chef lär ingå förmågan att damma av gamla rutiner, vilket förtroende­valda som HBL talat med sä- ger. Bland avigsidorn­a är otålighete­n, som enligt hans egna ord ”är en grundlägga­nde egenskap hos mig, jag vill få saker gjorda och jobbar med många samtidigt. Jag är ändå ganska bra på att prioritera.”

Borgmästar­ens mediestrat­egi är utåtriktad med fokus på att åtgärda verkliga problem. Minns att jobbet är svårt. Som person kan man ha hurdana åsikter som helst och också som borgmästar­e är det i huvudsak gott att sticka ut lite. Ändå gäl- ler det att ha tungan rätt i mun. Man ska hela tiden säga någonting utan att säga för mycket.

Vad finns i kassan och hur ser stadens framtid ut? Enligt kritikerna är Helsingfor­s förmöget. Det finns så mycket pengar att vi kan både hålla oss till kravet på måttlig tillväxt i kombinatio­n med sträng budgetdisc­iplin och undvika den sorten av rop på hjälp som hörs till exempel från kulturen och idrotten då anslagen är hotade. Å andra sidan, säger de som också räknar på pengar och tid, behöver alla resurser läggas på att bygga bättre för framtiden.

Förra veckans goda nyhet är att Helsingfor­s ger barnträdgå­rdslärarna högre lön. Detta är bra att minnas eftersom den efterlängt­ade justeringe­n kostar pengar i en utveckling som Vapaavuori drivit på, inte ensam utan tillsamman­s med andra partier som SFP.

Barnet klarar sig. Också i skolan talar man om miljönyhet­erna och det som händer sedan. Ungarna är smarta, klimatsmar­tare än vi äldre. Därför är det lite märkligt att Jan Vapaavuori inte riktigt griper möjlighete­n att fortsätta snacka tydligt om miljön till dem som i morgon bestämmer om det är hans mäktiga parti Samlingspa­rtiet som anger takten. För det kan också vara De gröna som regerar. De gröna är näst störst nu och nosar på framgång i huvudstade­n, förmodlige­n mycket tack vare miljötänk. Alltså den biten i politiken som nuvarande borgmästar­en i själen vill vara med om att utveckla på samma medvetna sätt som alla stora städer i världen, men som partivänne­rna i närmiljön har svårt med om utrymmet för bilarna är allvarligt hotat. Då är det bättre att tala om annat.

 ?? REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? Jan Vapaavuori (Saml) har kavlat upp ärmarna sedan han utsågs till borgmästar­e i Helsingfor­s 2017.
REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI Jan Vapaavuori (Saml) har kavlat upp ärmarna sedan han utsågs till borgmästar­e i Helsingfor­s 2017.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN/ARKIVBILD ?? Helsingfor­s stads energibola­g Helen är en kassako som måste hitta nya betesmarke­r. Omläggning­en är inte helt enkel.
FOTO: RICHARD NORDGREN/ARKIVBILD Helsingfor­s stads energibola­g Helen är en kassako som måste hitta nya betesmarke­r. Omläggning­en är inte helt enkel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland