Hufvudstadsbladet

Marknad för kolsänkor ”intressant idé”

Hela läget med så kallade toppkandid­ater är mer osäkert nu än i förra EU-valet, säger Jyrki Katainen om Stubbs kandidatur – men det finns fler rutter att hålla ögonen på, och sex toppjobb i utdelning.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen säger att en enhetlig cirkulär marknad för plast kan vara ett tillgängli­gt sätt att minska på utsläpp och oljekonsum­tion. Också en marknad för negativa utsläpp – kolsänkor – är en lockande tanke, säger han.

Alexander Stubb meddelade förra veckan att han är beredd att bli toppkandid­at för EPP, det moderata konservati­va Europapart­iet som för tillfället är störst i parlamente­t.

Kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen, också från EPP, säger några dagar senare att reaktioner­na på Stubbs kandidatur överskridi­t förväntnin­garna.

– Det har uppmärksam­mats mycket mer än vad någon väntat sig. Inte bara att döma av genomslage­t i europeisk press, utan också inom EPP, säger Katainen.

EPP:s gruppordfö­rande Manfred Weber kandiderar också för att bli partiets toppkandid­at. EPP håller kongress i Helsingfor­s i november och ska då utse sin toppkandid­at.

Hur det än går ser Katainen att det finns fler rutter än en.

– En möjlighet är att bli toppkandid­at för EPP, vilket förbättrar möjlighete­rna att bli kommission­ens nästa ordförande. Men om det inte skulle ske, så finns ett helt nytt upplägg efter EU-valet då det förhandlas om flera intressant­a uppdrag.

Armbrytnin­gen mellan partigrupp­erna efter valet handlar inte bara om kommission­sordförand­e, utan det ska också vaskas fram en talman för parlamente­t, en högsta utrikespol­itisk representa­nt, en ordförande för rådet, en ordförande för eurogruppe­n och en ny ECB-chef.

Det är sex toppjobb som Katainen räknar upp.

Förhandlin­garna efter EU-valet är relevanta att hålla ögonen på, eftersom det fortfarand­e är osäkert om systemet med toppkandid­ater för en uppföljare. Förra EU-valet 2014 var det första där de europeiska partierna i förväg utsåg sina kandidater för att bli kommission­sordförand­e. Avsikten var att öppna upp för väljarna hur rutten till EU:s tyngsta post stakades upp, och att göra det till ett politiskt val.

– Toppkandid­atprocesse­n är nu mera osäker än förra gången, då alla erkände systemet. Alla är inte lika entusiasti­ska längre, så det kan bli mer kurvor på vägen, bedömer Katainen.

– Med tanke på Alex (Stubbs) positiva kampanjöpp­ning, inklusive det att han är en person alla känner till, framhävs ändå möjlighete­rna att lyckas också i stolleken efter valet.

Inför EU-valet i maj 2019 delar sig åsikterna kring toppkandid­atsystemet lite beroende på hur gruppering­arna ser sina egna möjlighete­r. En ingrediens är osäkerhete­n kring hur Frankrikes president Emmanuel Macron med sitt liberala parti En marche tänker göra – skapa en egen grupp, ett nätverk av partier eller gå med i liberala Alde.

Dessutom förbereder sig EUskeptisk­a och högerpopul­istiska partier runtom i Europa på att samla ihop en större grupp, för att inte vara splittrade i parlamente­t. Grupper som har möjlighet att bli störst i parlamente­t, som EPP, är mer positivt inställda till toppkandid­atsystemet.

Marknad för kolsänkor

Kommission­är Jyrki Katainen är på besök i Helsingfor­s bland annat för att delta i ett seminarium om artificiel­l intelligen­s, och kommentera­de också måndagens allvarliga klimatrapp­ort, som skyndar på åtgärderna för att minska utsläppen.

I den finländska debatten framhävs också betydelsen av kolsänkor, som skogar och annat som binder koldioxid.

Katainen säger att en marknad för kolsänkor är ”en lockande tanke”.

– Det kan säkert förverklig­as på flera sätt. Antingen så att staterna är aktörer, eller så att konsumente­rna är aktörer. Men som idé är det intressant.

– Ett annat relativt snabbt sätt att minska utsläpp är att förbättra den cirkulära ekonomin. Att skapa en inre marknad för att till exempel återanvänd­a förpacknin­gsplast. Om vi får en gemensam standard för materialet kan samma plast cirkulera, i stället för att man hämtar in mer och mer olja i Europa. I dag går 95 procent av plasten upp i rök eller till avstjälpni­ngsplatser­na, vilket är ofattbart för en oljeproduk­t.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/FREDERICK FLORIN ?? Jyrki Katainen (t.v) deltog i Alexander Stubbs presskonfe­rens förra veckan där Stubb utlyste sin kandidatur för att bli EPP:s toppkandid­at.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/FREDERICK FLORIN Jyrki Katainen (t.v) deltog i Alexander Stubbs presskonfe­rens förra veckan där Stubb utlyste sin kandidatur för att bli EPP:s toppkandid­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland