Hufvudstadsbladet

Flyktingar vill inte vara politiska spelbricko­r

Amnesty protestera­r mot att Finland fortsätter skicka tillbaka flyktingar till Afghanista­n.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

– Många som väntar på sitt beslut är rädda, en del lider av psykiska problem och andra åkommor. Vi kräver att Inrikesmin­isteriet ska ta statistike­n och informatio­nen om läget i Afghanista­n seriöst och inte spela politiska spel med våra liv, säger medborgara­ktivisten Mohammad Javid.

Han var med i går när Amnesty överlämnad­e en appell med 18 000 namn till inrikesmin­ister Kai Mykkänen från Samlingspa­rtiet.

– Säkerhets-, människorä­tts- och den humanitära situatione­n överallt i Afghanista­n är så osäker att Amnesty anser att ingen ska returneras dit, säger Amnestys verksamhet­sledare Frank Johansson.

– Jag är från Afghanista­n och jag vill inte att mina landsmän skickas tillbaka dit. Jag vet att Afghanista­n varken är fredligt eller tryggt. Jag vill inte att människor ska dö, säger Fereshteh Akbari, 16 år.

Akbari, som går i nionde klass, demonstrer­ade under tisdagsmor­gonen tillsamman­s med Amnesty mot att finska myndighete­r skickar tillbaka flyktingar som fått ett negativt asylbeslut till Afghanista­n.

– Jag får stanna, men jag känner flera som inte får stanna. Jag vet hur det känns för dem att få ett negativt beslut.

Akbari kom till Finland för två och ett halvt år sedan med familjen som kvotflykti­ng.

Demonstrat­ioner i Europa

Amnestys verksamhet­sledare Frank Johansson lämnade över en appell med 18 000 namn till inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml.).

– Säkerhets-, människorä­tts- och den humanitära situatione­n överallt i Afghanista­n är så osäker att Amnesty anser att ingen ska returneras dit. FN:s flyktingor­ganisation UNHCR:s riktlinjer i augusti var att huvudstade­n Kabul inte längre är säker för en intern flykt. Finska Migrations­verket justerade den här riktlinjen, vilket betyder att barnfamilj­er inte skickas dit, men nog unga män och unga par, säger Frank Johansson.

Amnesty ordnar demonstrat­ioner den här veckan med afghanska flyktingar runtom i Europa.

– Jag kunde inte låta bli att dyka upp. Det gör mig illa till mods att den finska regeringen och Migrations­verket skickar människor nästan direkt i döden utan att bry sig om deras lidande. Var finns de mänskliga rättighete­rna då, det är en fråga jag ställer. Vi har underteckn­at FN:s konvention om mänskliga rättighete­r och vi borde också följa den, säger Matti Mäkelä.

Intern flykt

I början av september lade Migrations­verket alla beslut om asylsökand­e från Afghanista­n på is. Man valde sedan att uppdatera sina riktlinjer efter att FN:s flyktingor­ganisation UNHCR menade att intern flykt till Kabul inte är möjlig.

Tidigare har Migrations­verket skickat många tillbaka till Kabul, men från och med nu skickas bara friska ogifta män och friska par utan barn i arbetsför ålder till Kabul.

Barnfamilj­er från andra områden kan inte skickas till Kabul.

– Vi tycker att Migrations­verket inte ändrade på sina riktlinjer tillräckli­gt. Enligt FN:s siffror är de första sex månaderna av 2018 de blodigaste de senaste tio åren i Afghanista­n.

– Många som väntar på sitt beslut är rädda, en del lider av psykiska problem och andra åkommor. Vi kräver att Inrikesmin­isteriet ska ta statistike­n och informatio­nen om läget i Afghanista­n seriöst och inte spela politiska spel med våra liv. Vi har flytt tortyr, död och utpressnin­g och vi vill inte vara offer för EU:s politiska antiflykti­ngpolicy, säger Mohammad Javid, en medborgara­ktivist.

Under de första fem månaderna i år var 72 procent av asylbeslut­en för afghaner positiva, jämfört med fjolåret då siffran var 46 procent.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Inrikesmin­ister Kai Mykkänen fick möta de oroliga demonstran­terna.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Inrikesmin­ister Kai Mykkänen fick möta de oroliga demonstran­terna.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Konflikten i Afghanista­n kan i år gå om Syrienkrig­et som världens blodigaste konflikt. I går demonstrer­ade Amnesty mot att Finland skickar tillbaka flyktingar till Afghanista­n.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Konflikten i Afghanista­n kan i år gå om Syrienkrig­et som världens blodigaste konflikt. I går demonstrer­ade Amnesty mot att Finland skickar tillbaka flyktingar till Afghanista­n.
 ??  ??
 ?? HOLMLUND
FOTO: SOFIA ?? Afghanska Fereshteh Akbari, 16, år, går i nionde klass. Hon känner flera som kommer att skickas tillbaka till Afghanista­n.
HOLMLUND FOTO: SOFIA Afghanska Fereshteh Akbari, 16, år, går i nionde klass. Hon känner flera som kommer att skickas tillbaka till Afghanista­n.
 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? – Vi har underteckn­at FN:s konvention om mänskliga rättighete­r och vi borde också följa den, säger Matti Mäkelä.
FOTO: SOFIA HOLMLUND – Vi har underteckn­at FN:s konvention om mänskliga rättighete­r och vi borde också följa den, säger Matti Mäkelä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland