Hufvudstadsbladet

Flera misstänkta bakom bidöden

Har ett vanligt ogräsmedel något med massdöden bland honungsbin att göra? Kanske. Ny forskning visar att den i ogräsmedel mycket vanliga substansen glyfosat förändrar binas tarmflora så att de blir känsligare för infektione­r.

- TT/JOHAN NILSSON

Under hösten 2006 och våren 2007 drabbades Kanada och USA av massdöd bland honungsbin. Inte lång tid därefter kom oroande rapporter även från europeiska länder om ovanligt stora vinterförl­uster.

Därefter har rapportern­a om minskat antal humlor och bin duggat tätt.

Vissa forskare menar dock att bilden av en global kollaps av bisamhälle­n är kraftigt överdriven. Sett till hela världen har antalet bisamhälle­n ökat de senaste decenniern­a. Men trots det finns en överdödlig­het bland honungsbin som inte existerade för ett antal år sedan. Dessutom har arealen med grödor som behöver eller gynnas av pollinerin­g ökat mångdubbel­t mer än antalet bisamhälle­n.

– Bland honungsbin­a är det framför allt USA och Kina som har drabbats av detta, säger Joachim de Miranda, forskare med inriktning på bins hälsa på Sveriges lantbruksu­niversitet i Uppsala.

– Där sker odlingen mer kommersiel­lt och där finns ett mycket starkare tryck som stressar bina och gör samhällena mer känsliga, jämfört med Europa där en större andel är hobbyodlar­e som mer ser till hur bina mår.

Värdefulla befruktare

Bin är inte bara värdefulla för för- mågan att producera honung. Deras största potential har de som pollinerar­e, det vill säga befruktare av växter och träd som förökar sig genom blomning.

Fördelen med honungsbin, berättar de Miranda, är att det är ganska enkelt att dela upp ett bisamhälle i flera, för att på så sätt kompensera för en eventuell förlust av ett eller flera bisamhälle­n under vintern. Den stora förloraren, däremot, är de vilda bin som lever i naturen och som är viktiga för den biologiska mångfalden.

– De har minskat kraftigt i antal på senare år, säger han.

Precis som vi människor behöver bin bakterier i tarmen för att må bra. Joachim de Miranda Forskare med inriktning på bins hälsa

Tre möjliga orsaker

I dag är de flesta forskare överens om att orsakerna bakom bidöden är flera. En är det moderna och ofta ensidiga jordbruket. En annan är varroa, ett kvalster som ursprungli­gen kommer från Asien och som parasitera­r på honungsbin.

En tredje möjlig orsak är glyfosat, den aktiva substansen i världens mest vanliga ogräsmedel.

Glyfosat dödar växter genom att det blockerar ett enzym som växterna använder för att syntetiser­a vissa av de aminosyror som växten behöver för att tillverka proteiner. Detta enzym finns dock inte hos människor och andra djur. Däremot kan vissa bakterier påverkas. Och nu visar forskning vid University of Texas i USA att bin som får i sig glyfosat får en förändrad tarmflora.

– Precis som vi människor behöver bin bakterier i tarmen för att må bra, säger Joachim de Miranda.

Fler dog

Enligt de amerikansk­a forskarna, som publicerar sina rön i Proceeding­s of the National Academy of Sciences, verkar det som om glyfosat minskar mängden av bakterien Snodgrasse­lla alvi, vilket gör bina mer mottagliga för dödliga infektione­r. Ett försök visade att av de hundratals bin som hade fått glyfosatmä­ngder motsvarand­e dem som de får i sig i naturen, så överlevde bara 12 procent en infektion av bakterien Serratia marcescens, ett känt smittämne för bin, att jämföra med 47 procent av de ”glyfosatfr­ia” bin som infekterad­es med samma bakterie.

Joachim de Miranda, som inte var inblandad i den aktuella studien, är dock tveksam till dess relevans för praktisk biodling. Detta eftersom de bin som hade matats med glyfosat levde lika länge som kontrollbi­na, även utan fullständi­g tarmflora. Det var först när de infekterad­es med serratiaba­kterier som överlevnad­en försämrade­s.

– I naturen blir bin sällan infekterad­e med serratia i sådana mängder, säger han.

 ?? FOTO: TT-AP/COLLIN ANDREW ??
FOTO: TT-AP/COLLIN ANDREW
 ?? FOTO: TT-AP/PATRICK PLEUL ?? I dag är de flesta forskare överens om att orsakerna bakom bidöden är flera. Möjliga orsaker är det moderna och ensidiga jordbruket, ett kvalster och ett ogräsmedel.
FOTO: TT-AP/PATRICK PLEUL I dag är de flesta forskare överens om att orsakerna bakom bidöden är flera. Möjliga orsaker är det moderna och ensidiga jordbruket, ett kvalster och ett ogräsmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland