Hufvudstadsbladet

20 000

Hemlösa katter är ett växande problem i Finland. Enligt djurskydds­förbundet har situatione­n spårat ur. 20 000 katter lämnas vind för våg i naturen varje år.

- SPT

katter överges varje år. De förvildade katterna går ofta ett hårt öde till mötes i naturen.

Det pågår en accelerera­nde kattkris i Finland. Antalet övergivna katter håller på att öka markant. Finlands djurskydds­föreningar­s förbund, SEY, uppskattar att 20 000 katter blir övergivna varje år. Kattpopula­tionen ökar till följd av att katter tilllåts ströva omkring utomhus trots att de inte har kastrerats.

– Kärnan i problemet är att katter är lågt värderade. Det är lätt och gratis att skaffa katt. Om en utekatt springer bort är det lätt att skaffa ett nytt husdjur i dess ställe, säger SEY:s vd Kati Pulli i ett pressmedde­lande.

Ett grymt öde väntar de övergivna katterna. En del av dem dör i naturen av hunger och köld. Ungefär 10 000 katter fångas in och överlämnas till katthus, men bara var tionde hittekatt blir hämtad av sin tidigare ägare. En del hemlösa katter avlivas varje år på grund av att de är förvildade, sjuka eller på grund av platsbrist, informerar SEY.

– Förvildade fullvuxna katter är svåra att placera i nya hem, de flesta måste tyvärr avlivas. Därför är det väldigt viktigt att kastrera katter, säger Mira Ekholm-Martikaine­n, SEY:s djurskydds­rådgivare i pressmedde­landet.

På orter där katter systematis­kt kastreras och blir märkta finns det färre hemlösa och förvildade katter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Enligt Finlands djurskydds­föreningar­s förbund dumpas allt fler katter av sina ägare.
FOTO: MOSTPHOTOS Enligt Finlands djurskydds­föreningar­s förbund dumpas allt fler katter av sina ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland