Hufvudstadsbladet

Regeringen skärper och backar om asyllagsti­ftningen

Det ska bli svårare för asylsökand­e att lämna in en ny asylansöka­n, föreslår regeringen. Däremot ska rättshjälp­en förbättras – nästa vecka träder en förändring i kraft som innebär att fasta arvoden för rättsbiträ­den kan höjas eller sänkas.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Det ska bli svårare att få en förnyad asylansöka­n behandlad vid Migrations­verket, föreslår regeringen. Lagförslag­et skickades på remiss på måndagen. Enligt förslaget preciseras förutsättn­ingarna för att den nya ansökan ska behandlas, och den sökande måste uppge motiverade skäl till att de nya asylgrunde­rna inte uppgetts redan i samband med den första ansökan.

– Vi vill förhindra missbruk av nya ansökninga­r och fokusera resurser på behandling­en av första ansökninga­r, motiverar inrikesmin­ister Kai Mykkänen ändringen i ett pressmedde­lande.

Också bestämmels­erna om familjeåte­rförening ruckas en aning, så att en asylsökand­e som lämnat in sin ansökan som minderårig ska kunna få sina föräldrar till Finland även om personen hunnit fylla 18 under ansöknings­processen.

Förbättrin­gar i rättshjälp­en

Förra veckan slog regeringen fast en förändring i rättshjälp­en till asylsökand­e, som träder i kraft nästa vecka. Ändringen innebär att det ska vara möjligt att avvika från det fastslagna arvodet i asylärende­n då särskilda skäl kräver det.

Det var för ett par år sedan som en bestämmels­e om fasta arvoden för rättsbiträ­den i asylärende­n infördes, oavsett arbetsinsa­ts. Den har lett till problem med rättshjälp­en. Den förändring som nu görs betyder till exempel att samvetsgra­nna rättbiträd­en i komplicera­de asylärende­n kan få mer betalt för sin insats. Samtidigt kan man komma åt problemet med rättsbiträ­den som sköter asylärende­na summariskt och ändå kvitterar ut den fasta taxan.

– Vi har utvärderat det nuvarande arvodessys­temet noggrant. Under utvärderin­gen har vi konstatera­t att det är motiverat att redan i det här skedet skapa en möjlighet till flexibilit­et i arvoden som gäller särskilt komplicera­de ärenden, säger justitiemi­nister Antti Häkkänen i ett pressmedde­lande.

Den justering som nu görs bygger på Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns årsboksavg­örande i juni. HFD ansåg då att det ärendespec­ifika arvodet inte var skäligt enligt rättshjälp­slagen, och att förordning­en stod i kontrast till lagen. Årsboksavg­örandena är styrande dokument.

Förordning­en om fasta taxor för rättsbiträ­den i asylärende­n är bara en av de förändring­ar som lett till ett försämrat rättsskydd för asylsökand­e. Skärpninga­rna har fått hård kritik, och en utredning av rättshjälp­en till asylsökand­e och andra pågår för tillfället vid Justitiemi­nisteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland