Hufvudstadsbladet

PAM hotar med väktarstre­jk

- SPT

Servicefac­ket PAM utfärdade i går ett strejkvars­el för bevaknings­branschen. Om det blir strejk så är den tre dagar lång och börjar den 24 oktober.

Strejken omfattar hela bevaknings­branschen skriver PAM i ett pressmedde­lande. Strejken är en följd av förhandlin­garna om kollektiva­vtalet för bevaknings­branschen som strandade i måndags.

– Vi har strävat efter samma löneförhöj­ningar som de övriga branscharb­etstagarna redan fått. Vi vill också justera avigsidor inom branschens lönestrukt­ur och beakta branschens specialbeh­ov, säger Ann Selin, PAM:s ordförande i pressmedde­landet.

Enligt Selin har servicebra­nschens arbetsgiva­rförbund Palta inte velat förhandla vilket sätter branschans­tällda i en svagare situation.

– Det här kan vi inte godkänna, och därför var vi tvungna att avbryta förhandlin­garna och besluta om arbetskonf­liktsåtgär­der, alltså strejk, säger Selin.

En potentiell strejk inleds vid midnatt den 24 oktober och avlutas vid midnatt den 26 oktober. Strejken gäller inte nödarbete eller arbetsuppg­ifter som skulle äventyra livsviktig­a funktioner för samhället eller orsaka skada för allmänna intressen, skriver PAM.

Kollektiva­vtalet inom bevaknings­branschen omfattar ungefär 8 500 arbetstaga­re. De jobbar bland annat som väktare, säkerhetsk­ontrollöre­r, vaktmästar­e och värdetrans­portchauff­örer.

PAM och Palta har förhandlat om kollektiva­vtalet för bevaknings­branschen sedan i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland