Hufvudstadsbladet

Explosione­r vid vapendepå utreds som sabotage

- TT-AFP-REUTERS

Omkring 12 000 personer har evakuerats efter en serie explosione­r vid en vapendepå i centrala Ukraina. Fallet utreds som sabotage och en ukrainsk minister pekar mot Moskva.

Totalt 38 byar har utrymts efter explosione­rna, som inträffade tidigt i går morse vid en depå som ligger omkring 130 kilometer nordost om den ukrainska huvudstade­n Kiev. Explosione­rna följdes av en omfattande brand. Inga personer har kommit till allvarliga­re skada.

Ukrainas försvarsde­partement utreder det hela som ett möjligt sabotage, vilket man anser styrks av att explosione­rna skedde på olika platser. Ukrainas infrastruk­turministe­r Volodymyr Omelyan skriver på Facebook att det för de som söker en orsak till explosione­rna ”bara finns ett svar: Ryssland, Moskva, Kreml”. En förundersö­kning har dock inletts som gäller oaktsamhet bland personalen.

Ett flertal större bränder har drabbat ammunition­s- och vapendepåe­r i Ukraina de senaste åren – vilket inneburit ytterligar­e svårighete­r för Ukrainas militär, som legat i strid med proryska separatist­er i de östra delarna av landet sedan 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland