Hufvudstadsbladet

Tjänsteman lurade staten på miljoner

- HBL-TT-RITZAU

En 64-årig kvinna misstänks för att ha svindlat det danska barn- och socialdepa­rtementet på 111 miljoner danska kronor, motsvarand­e sexton miljoner euro, pengar som skulle ha gått till utsatta grupper. 64-åringen försattes tidigare i oktober i personlig konkurs.

Enligt polisen ska bedrägerie­rna ha pågått mellan 2002 och 2018 genom att den anställda kvinnan stoppade pengar som skulle betalats ut som bidrag i egen ficka. Det är okänt var kvinnan finns och hon har efterlysts internatio­nellt.

– Kontroller­na har svikit, säger den danska barn- och socialmini­stern Mai Mercado (Konservati­ve), som inte utesluter att stöldsumma­n kan vara större än den man i dagsläget känner till.

Pengarna gick direkt in på kvinnans privata konto och beloppen har varierat under åren. Det finns inget mönster i hur pengarna har förts över, säger ministern.

Enligt nyhetsbyrå­n Ritzau var kvinnan anställd på Socialstyr­elsen, där hon arbetat i över 40 år. Hon hade en ansvarsful­l tjänst men ingen chefsposit­ion, säger departemen­tschefen. Kvinnan har tilldelats en silvermeda­lj från den danska drottninge­n för förtjänstf­ull insats i sin yrkesroll.

Förutom kvinnan finns inga fler misstänkta, men Mercado utesluter inte att andra kan vara involverad­e.

Det misstänkta brottet har anmälts till statsadvok­aten för grov ekonomisk brottsligh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland