Hufvudstadsbladet

Intensiv jakt på en brexitlösn­ing

Nej, säger minst ett 40-tal av de egna parlaments­ledamötern­a till Theresa Mays mjukare brexitplan­er. Nej, säger också unionister­na på Nordirland, om eventuella gränshinde­r mot resten av Storbritan­nien. Lösningar sökes med ljus och lykta inför nästa veckas

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Arlene Foster, ledare för det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP, var tydlig när hon hälsade på hos EU:s chefsförha­ndlare om brexit, Michel Barnier, i Bryssel i går.

– Vi kan inte stödja några arrangeman­g som skapar antingen tulleller reglerings­gränser inom Storbritan­niens inre marknad, sade Foster enligt Reuters.

Barnier hälsade för sin del att samtalen går vidare. EU försöker övertyga om harmlöshet­en i den ”nödlösning” som byggts in för att hålla kvar Nordirland inom EU:s ekonomiska regelverk, om ingen annan uppgörelse kan nås.

”Arbetar hårt för att förklara och avdramatis­era nödlösning­en”, skriver Barnier på Twitter efter mötet med Foster.

Internt motstånd

Premiärmin­ister Theresa May behöver stöd från DUP för att få igenom sina brexitplan­er i det brittiska parlamente­t. Samtidigt varnas hon även internt för motståndet inom det egna Konservati­va partiet. Motståndet är fortsatt starkt mot en ”mjuk” brexit, i enlighet med Mays så kallade Chequers-plan från i somras.

– Jag uppskattar det till att minst 40 kollegor inte kommer att acceptera en ”halvt innanför, halvt utanför”-uppgörelse, eller en nödlösning där vi hålls kvar i den inre marknaden och tullunione­n, säger parlaments­ledamoten Steve Baker till BBC.

Möte i november?

Både EU och Storbritan­nien avvaktar för tillfället nya utspel från motparten i brexitförh­andlingarn­a.

Förhoppnin­gen är fortfarand­e att EU:s stats- och regeringsc­hefer nästa vecka ska kunna ge klartecken till ett avgörande brexittopp­möte i november för att få till en lösning.

I dag ska Barnier redovisa läget för EU-kommission­en i Bryssel. På fredag ska sedan de 27 kvarstanna­nde medlemslän­dernas EU-ambassadör­er dryfta situatione­n vid ett extra kvällsmöte i Luxemburg.

 ?? FOTO: TT-AP/EMMANUEL DUNAND ?? EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier tar emot EU-parlaments­ledamoten Diane Dodds och partiledar­en Arlene Foster, båda från nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP.
FOTO: TT-AP/EMMANUEL DUNAND EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier tar emot EU-parlaments­ledamoten Diane Dodds och partiledar­en Arlene Foster, båda från nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland