Hufvudstadsbladet

Bellingcat: Misstänkt giftspion fick utmärkelse av Putin

En av de två män som misstänks för nervgiftat­tacken i brittiska Salisbury ska ha fått utmärkelse­r av Rysslands president. De båda är enligt uppgift ryska agenter och en av dem ska vara läkare inom den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU.

- TT

I det ryska pass han bar med sig i Storbritan­nien hette läkaren Aleksandr Petrov, men hans verkliga identitet ska i själva verket vara Aleksandr Jevgenjevi­tj Misjkin, en erfaren läkare inom GRU. Han ska dessutom ha fått utmärkelse­r för sina hjältemodi­ga insatser av president Vladimir Putin.

Bakom uppgiftern­a står den grävande journalist­gruppen Bellingcat, som ska presentera uppgiftern­a för parlamente­t, skriver tidningen The New York Times.

”Underskatt­a inte”

För två veckor sedan röjde samma sajt den andre ryske man som misstänkts för nervgiftsd­ådet, som gått under namnet Ruslan Bosjirov. Han namngavs som Anatolij Tjepiga, en rikligt dekorerad överste inom GRU, vilket senare bekräftade­s av Storbritan­niens försvarsmi­nister Gavin Williamson.

Storbritan­nien har hittills inte officiellt bekräftat de två misstänkta männens identitete­r.

I går sade landets säkerhetsm­inister Ben Wallace att det är enkelt att skratta åt GRU:s spioner men att västvärlde­n inte ska underskatt­a Kremls en gång så mäktiga spiontjäns­t, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Hävdar oskuld

Männen misstänks för nervgiftsa­ttacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury i mars, där även en polis insjuknade. De har fångats på övervaknin­gsbilder på flera platser och giftspår har upptäckts i deras hotellrum.

De två har inte gripits. Däremot har där framträtt i den ryska, statligt kontroller­ade tv-kanalen RT och hävdat sin oskuld. Båda säger att de befann sig i Salisbury i egenskap av turister.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Männen som kallat sig Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov avslöjas som GRU-agenter av en grävande journalist­grupp. Här ses de i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT.
FOTO: TT-AP Männen som kallat sig Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov avslöjas som GRU-agenter av en grävande journalist­grupp. Här ses de i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland