Hufvudstadsbladet

Elegisk men inte tröstlös Nordgren

- MATS LILJEROOS

Violinkons­ert nr 4, Hornkonser­t, Rock Score. Jari Valo, violin, Jukka Harju, valthorn. Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster under Juha Kangas. (Alba)

En glädjande stor del av Pehr Henrik Nordgrens rikhaltiga solokonser­tproduktio­n – ett trettiotal verk – är inspelad på skiva, men visst finns det fortfarand­e luckor. Därför känns det aningen förvånande att samtliga verk på den nya Albaskivan spelats in tidigare. Två av dem dessutom med samma orkester och dirigent.

Den ömsom dramatiska, ömsom vemodiga fjärde violinkons­erten är liksom lejonparte­n av Nordgrens konserter skriven för stråkorkes­ter, men hör till det fåtal som inte komponerat­s för hovdirigen­ten Juha Kangas och Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster. John Storgårds och Wegelius kammarstrå­kar uruppförde stycket 1994 och spelade in det för Ondine i en tolkning som är fyra minuter längre och som känns mer suggestiv och emotionell­t in under huden trängande. Nordgrenex­perten Jari Valos version är åter mer introvert inkännande och reflektera­nde och egentligen belyser de på ett fruktbart sätt olika aspekter på samma verk.

Spöklika spelmansmu­sikallusio­ner

Den meditativa konserten för valthorn och stråkar skrevs 1995 för Sören Hermansson, som spelade in den för numera avsomnade Finlandia Records, medan vi här hör RSO:s eminente solohornis­t Jukka Harju. Harjus tolkning är kraftfulla­re och robustare i tonen, medan Hermansson eventuellt finner fler finesser på detaljplan­et, och det är en smaksak vilkendera man föredrar.

Rock Score (1997), skriven för invigninge­n av Folkkultur­centret i Kaustby, är med sina spöklikt förbifladd­rande allusioner på spelmansmu­sik en av pärlorna bland Nordgrens stråkorkes­terverk. Kangas och hans sedvanligt engagerade musiker kan Nordgren som sina egna fickor och då läsningarn­a är rätt likartade är det närmast den mer sofistiker­ade ljudbilden som talar till den 16 år äldre BIS-inspelning­ens förmån.

Hugo Simbergs målning Finsk elegi, som även gett skivan dess namn, är en ovanligt välfunnen konvolutbi­ld. Om Nordgrens musik borde sammanfatt­as i ett ord är ”elegisk” onekligen det adjektiv som ligger närmast till hands. Svårmodig och mörkstämd, om än sällan en strimma av hopp förutan.

 ??  ?? KLASSISK MUSIK Pehr Henrik NordgrenFi­nsk elegi.
KLASSISK MUSIK Pehr Henrik NordgrenFi­nsk elegi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland