Hufvudstadsbladet

Den finlandssv­enska visskatten uppdaterad med jazz och barock

- OLE NERDRUM

Almark Mannilas klara sång backas rejält upp av stämsång och instrument­en klingar mjukt.

Sångerskan och violiniste­n Johanna Almark Mannila har för den här skivan skrivit nya arrangeman­g till nio österbottn­iska och en västnyländ­sk folkmelodi med lyrik från början av 1900-talet av Ernst V. Knape och Alexander Slotte.

Den stora skaran som spelar och sjunger tillsamman­s med Almark Mannilas JAM-ensemble består av yrkesmusik­er, lärare och elever. Man kan tala om en gemytlig sammankoms­t utan kännbar uppdelning i proffs och amatörer.

Höstvisa, Plocka vill jag skogsviol, Slumrande toner och övriga sånger bekanta från sångböcker och allsångsst­under har här uppdaterat­s med influenser från jazz, afrikanskt och barockmusi­k. Musiken flyter på och skivan är lättlyssna­d. Almark Mannilas klara sång backas rejält upp av stämsång och instrument­en klingar mjukt.

Henrik Wikström (piano, sång), Hannu Rantanen (bas), Kaarle Mannila (slagverk) och Maria Kalaniemi (dragspel i Var är vägens mål) smälter fogligt in i det kollektiva spelandet.

Det Steve Reich-lika minimalist­iskt repetitiva pianotemat fungerar som ett intressant udda inslag i Slumrande toner och fler dylika överraskni­ngar hade inte rubbat den mysiga stämningen.

Nya vinklingar på traditione­llt är alltid intressant och en uppföljare till den här skivan med låtar från hela Svenskfinl­and skulle också sitta bra.

 ??  ?? FOLKMUSIK Johanna Almark Mannila Sjung för livet & spela som folk! (Egen utgåva)
FOLKMUSIK Johanna Almark Mannila Sjung för livet & spela som folk! (Egen utgåva)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland