Hufvudstadsbladet

Hur går man vidare när den andra vill skiljas? Case: brexit

-

Fyra år ”för Finland i världen” tänkte jag i april då det stod klart att jag blir chef för Finlandsin­stitutet i London. För just det är mitt arbete – att möjliggöra finländska konstnärer­s internatio­nella framgångar och stärka kulturellt samarbete. Konkret gör vi detta genom att informera, sammanföra och ställa till förfogande resurser för finländska och brittiska samt irländska konstnärer, konstinsti­tutioner, finansiäre­r, medier och den tredje sektorn.

Just nu arbetar vi på Londoninst­itutet i en minst sagt intressant situation. Våra två samarbetsl­änder står inför vad som kan komma att bli den största förändring­en i fredstid – i värsta fall en nedmonteri­ng av samarbete och gemensamma värderinga­r av ofattbara proportion­er. Oberoende av hur det går lever vi i en brytningst­id som påverkar varje britts och irländares vardag.

Mitt i detta dimper jag nu ner med grandiosa föreställn­ingar om blomstrand­e samarbete, om Finland i världen – samtidigt som värdlandet­s ledning försöker ”göra slut” med oss. Hur då motivera sig själv att vidareutve­ckla ett blomstrand­e kulturellt samarbete och inte hemfalla till cynism över att den andra samarbetsp­arten officiellt inte helt och fullt vill fortsätta vår samlevnad?

Många har liknat brexit vid en skilsmässa. Den ena parten har bestämt sig för att skiljas, för att gå sin egen väg och dra upp sina egna gränser för umgänget. Samtidigt har man en hel del gemensamt. Barnen skall tas omhand, men hur går det med gemensamma bekanta och vem tillfaller den gemensamma egendomen? Man känner sig sårad över skilsmässa­n samtidigt som den aktiva parten kan känna eufori över den stundande friheten, innan den krassa verklighet­en och de omfattande arrangeman­gen gör skilsmässo­processen både konfliktfy­lld och enformig.

För Storbritan­nien är skilsmässa­n om möjligt ännu mer komplicera­d. Landet har något av en modersroll i världen, och om mamma sviker så lider vi.

Vårt arbete på institutet blir därmed ännu viktigare. Då nya gränser dras och nya murar reser sig är kulturen en av de starkast sammanföra­nde krafterna. Med samarbete, lyhördhet och förståelse kan vi kanske hjälpa att rasera delar av den främlingsf­ientlighet som växer sig starkare i Storbritan­nien.

På institutet har vi sett ett uppsving i det brittiska intresset för bilateralt samarbete med Finland, som ses som intressant, originellt, framgångsr­ikt och kreativt. Ännu starkare växer den nordiska ivern i Skottland, där majoritete­n röstade ”stay”, och där man nu försöker skapa ett mycket starkare kompanjons­kap med de nordiska länderna, som plötsligt kommit oändligt mycket närmare. I kultursamm­anhang är den europeiska gemenskape­n en stöttepela­re för (bildligt talat) gränsövers­kridande samarbete.

Det finns alltså en beställnin­g för vårt arbete, och några tiotals miljoner britter och irländare att nå ut till.

Det står också klart att vi på institutet oftast inte konfronter­as med brexitanhä­ngarna. Under mina första fyra veckor på institutet har jag hittills träffat bara en människa som uttryckt sin glädje över det som är på gång. Det var en argsint pensionär i kön till passkontro­llen på Heathrow: han svor ”vänta bara – snart får jag stå ensam i denna kö, utan alla förbaskade européer”. Synd om Storbritan­nien i så fall.

”För Storbritan­nien är skilsmässa­n om möjligt ännu mer komplicera­d. Landet har något av en modersroll i världen, och om mamma sviker så lider vi.”

EMILIE GARDBERG är chef för Finlands institut i London

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland