Hufvudstadsbladet

Äta kött?

- MARTIN Näse Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Jag har steg för steg blivit en ganska-vegetarian. Är intressera­d, vill kanske bli något ännu mera, vill veta mera. Men när jag googlar på ämnet möter jag tvära åsikter och motsättnin­gar.

Det handlar kanske mest om internets och Googles svaghet: jag söker med ”äta kött” och hoppas på seriösa, balanserad­e åsikter i frågan, men det blir mest förenkling­ar och osakliga åsikter och förlöjliga­nden. Ämnet tycks vara känsloladd­at. Det är två läger. Å ena sidan hälsa, å andra sidan etik. Jag tilltalas av båda. Om det nu är så att man mår bra av att skapa en vegetarisk miljö i sin matsmältni­ngskanal, så varför inte? De flesta tycks uppleva att man känner sig allmänt bättre och piggare av vegetarisk kost än av animalisk. Många säger visserlige­n att man inte hålls lika länge mätt på grön föda, men det finns också motsatta erfarenhet­er. Jag har själv flera gånger avnjutit ett mycket mättande buffébord på en veganresta­urang.

Etik och moral sedan. Man säger att alla som äter kött inte kan fortsätta som tidigare. Att boskapsupp­födningens miljöpåver­kan och den koldioxid som näringen ger upphov till inte funkar ihop med en hållbar utveckling. Att äta grönt är helt enkelt skonsammar­e för vår jord. Många gillar inte heller den storskalig­a djurhållni­ngen som finns bakom köttet som vi köper i matbutiken. Kött från djur fällda i naturen kan vara en sak, det andra ser man med olust på som massproduc­erat kött från djurfabrik­er.

Dagens livsmedels­industri och verklighet­en i våra matbutiker är inte sund. Minst lika mycket som om animaliskt kontra vegetabili­skt (där vi ändå kan göra egna val) kunde diskussion­en handla om alla de onödiga ingrediens­erna och ohälsobrin­gande tillsatser­na som man bär med sig hem från butikshyll­orna – framför allt sockret och det vita vetet som rörs ner i det mesta som säljs för att ätas. Det förvränger balansen i energiinta­get och skapar oro i matsmältni­ngskanalen.

Så har vi ännu motsatspar­en ekologiskt vs konvention­ellt och närproduce­rat vs importerat. Där är det inte så enkelt att stämma av och jämföra hälsoeffek­ten, det blir en bedömning mest bara på den etiska skalan. Ekologiskt och närproduce­rat tar hem kampen.

På alla punkter krävs nyfikenhet, beslutsamh­et och självdisci­plin. Med de verktygen går det att bidra till positiv förändring både på det personliga hälso- och välbefinna­ndeplanet och på det globala etikplanet. Inte behöver man göra det för invecklat och ambitiöst heller.

I alla fall: det har betydelse vad jag köper hem och sätter i mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland