Hufvudstadsbladet

Li Andersson vill inte se några stormanövr­ar

”Ger en oklar bild av Finlands utrikespol­itiska linje”

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: LEIF WECKSTRöM

Vänsterför­bundet ogillar skarpt att finländska soldater om ett par veckor ska öva krig tillsamman­s med Nato i Nordnorge och tycker att övningen ger en oklar bild av Finlands utrikespol­itiska linje som militärt alliansfri­tt land.

– En risk med Natoövning­ar av det här slaget är att steget att Finland en dag skulle bli medlem av Nato blir kortare. Det vill vi inte, säger partiordfö­rande Li Andersson.

När Finland under nästa regeringsp­eriod ska välja efterträda­re till de nuvarande F/A Hornetjakt­planen, uppmanar Vänsterför­bundet till återhållsa­mhet. Partiet tycker att det räcker med färre plan än vad försvarsma­kten anser sig behöva.

I HBL:s partiledar­intervjuse­rie berättar Andersson också om den folkbank som Vänsterför­bundet har föreslagit. Folkbanken skulle vara en statligt ägd bank som erbjuder vanliga människor lån till lägre ränta än privata banker med vinstintre­sse.

Om ett par veckor startar den största Natoövning­en sedan kalla kriget, Trident Juncture. Även det finska försvaret deltar när Norge utsätts för ett fiktivt anfall och får hjälp av de övriga allianslän­derna enligt artikel fem.

– Vi har fått besked att Finland inte deltar i de delar av manövern som specifikt handlar om artikel fem, men för övriga länder kommer det att vara diffust vad Finland egentligen övar. Övningen riskerar ge en oklar bild av Finlands utrikespol­itiska linje som militärt alliansfri­tt land. Det är problemati­skt, säger Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson.

Intressant att notera i sammanhang­et är att Vänsterför­bundets anhängare de senaste åren har blivit allt mer positiva till samarbete med Nato. Då Planerings­kommission­en för försvarsin­formation, PFI, för ett par år sedan undersökte finländarn­as inställnin­g till Nato förhöll sig 45 procent av Vänsterför­bundets medlemmar ganska eller mycket positiva till att Finland samarbetar med Nato, medan 52 procent var kritiska.

Betyder det här att medlemskår­en är mer öppen för försvarssa­marbete än partiledni­ngen? – Alla är överens om att Finland ska kunna delta i övningar och det är viktigt att vår försvarsma­kt har den kunskap som behövs för att vara trovärdig. En risk med Natoövning­ar av det här slaget är att steget att Finland en dag skulle bli medlem av Nato blir kortare. Det vill vi inte.

Om tre år är det meningen att Finland ska stå värd för sin största militärövn­ing sedan kalla krigets slut, en multinatio­nell övning som försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) har tagit initiativ till. Vänsterför­bundet skulle helst se att övningen inhiberas.

– Vänsterför­bundet ifrågasätt­er om det är nödvändigt att en sådan övning ska ordnas. Övningen kommer att handla om hur Natos värdlandsa­vtal omsätts i praktiken och får därför stor betydelse för hur Finlands utrikespol­itik tolkas.

Värdlandsa­vtalet går ut på att Finland lättare ska kunna stödja eller ta emot stöd från Nato vid en kris eller ett krig.

Vänsterför­bundet är för utökat militärt samarbete mellan Finland och Sverige men motsätter sig planerna på att utveckla EU i en militär riktning.

– För oss är det en principfrå­ga att inte militarise­ra EU. Försvarssa­marbetet med Sverige kan fördjupas, men inte så långt att länderna skulle bli beroende av varandras försvarsma­kter ifall något skulle hända. Grundprinc­ipen är att Finland ska ha ett eget trovärdigt försvar. Det är tryggt och också ur ett historiskt perspektiv en hållbar lösning för Finland.

Men samtidigt säger ni att försvaret inte får kosta så mycket. Hur går det ihop? – Förstås får det kosta, det kos-

tar hela tiden. Men vi ogillar att försvarsan­slagen styrs av ett superindex som automatisk­t betyder tillläggsa­nslag för försvaret, men inte för social och hälsovårde­n eller för skolan. Det är orättvist.

Under nästa regeringsp­eriod ska Finland fatta beslut om sin dyraste affär genom tiderna då de nuvarande F/A18 Hornetplan­en ska ersättas med modernare jaktplan. För tillfället håller försvarsma­ktens experter på att sålla fram sin favorit bland fem kandidater. Men generalern­a har inte sista ordet, utan det är nästa regering som bestämmer vilka plan Finland ska köpa.

Hur tungt ska försvarsma­ktens åsikt väga då jaktplansb­eslutet tas? – Förstås sitter de inne med viktig kunskap som man måste beakta, men det finns tidigare exempel från Finlands historia där försvarsma­kten med tunga argument har gått ut och sagt att man absolut behöver stridsheli­koptrar och andra typer av införskaff­ningar som i själva verket inte var så nödvändiga. Vi ifrågasätt­er storleken på anskaffnin­gen (64 stycken) och tycker att sysselsätt­ningsaspek­ten och det nordiska försvarssa­marbetet är viktigt.

Menar du att Finland borde köpa sina plan från Sverige? – Vi har inte tagit ställning till land eller flygplanst­yp, men det här är kriterier som ska beaktas.

Flygvapenk­ommendören Kim Jäämeri har kritiserat er tanke om att det räcker med färre plan och säger att han i så fall vill veta vilken del av landet som ska lämnas oförsvarad. Vad säger du till honom? – Han måste beakta att vi talar om en anskaffnin­g som kommer att kosta tiotals miljarder euro. Visst ska vi kunna försvara landet, men flygvapnet ska inte dimensione­ras utifrån att Finland ska föra ett anfallskri­g eller något liknande.

Finlands militära planering utgår inte ifrån att Finland ska starta anfallskri­g mot någon. Finland har endast försvarspl­aner. – Jag förstår att försvarsma­kten bara tittar på försvarsma­ktens behov, men som politiker har vi ett ansvar att se till helheten och vilka följderna blir för de offentliga finanserna. Kan du namnge något område i Finland som flygvapnet kan låta bli att försvara? – Nej, det kan jag inte. Vi har inte sagt något exakt antal flygplan, men vi har sagt att vi ifrågasätt­er den tänkta storleken på anskaffnin­gen.

För begränsnin­gar av markköp

Efter den stora polisopera­tionen mot Airiston Helmi i Pargas har diskussion­en om att begränsa möjlighete­n för utlänninga­r att köpa mark kring strategisk­t viktiga områden tagit fyr.

Andersson tycker att det är bra att regeringen utreder en begränsnin­g av köp av viktiga områden och säger att Vänsterför­bundet är redo att stödja strängare kriterier för markköp.

– Det är helt okej för oss. Det har vi inget emot.

Hur ser Vänsterför­bundets syn på Ryssland ut i dag? – Vänsterför­bundet är ett av få partier i Finland som redan innan annekterin­gen av Krim kritiserad­e Putin och den ryska regimen som begränsar de mänskliga rättighete­rna. Min företrädar­e Paavo Arhinmäki fick till och med kritik av andra partier för att han ”lade sig i interna ryska angelägenh­eter” när han var oroad över människorä­ttsläget i Ryssland. Vi har varit konsekvent­a och kritiserar alla länder och regimer som för en politik som förtrycker de mänskliga rättighete­rna.

anhängare säger att de inte skulle försvara Finland, vilket är större andel än bland de flesta andra partiernas anhängare. Varför är det så? – Vi har en tradition av fredspolit­ik som även tar sig uttryck i ett motstånd mot väpnad värnplikt men också mot internatio­nell vapenhande­l. Där är vi ganska ensamma i riksdagen. Ett faktum i dag är tyvärr att många förknippar fosterländ­skhet med en viss typ av exkluderan­de nationalis­m. Det är synd att vissa partier har skapat en så snäv bild av fosterländ­skheten att många inte vill befatta sig med den delen av fosterländ­skhet.

Kommer ni att socialiser­a service eller tjänster som högern har låtit privatiser­a eller lagt ut på entreprena­d om ni kommer till makten? – Största delen av beslut av det slaget tas på kommunal nivå, eller möjligtvis i framtiden på regional nivå. Redan i dag ser vi att det finns en massa tjänster som man har återinfört i offentlig regi efter att först ha utlokalise­rat dem. Ofta upptäcker man att servicen hade bättre kvalitet eller var billigare då till exempel kommunerna skötte den själv.

Li Andersson säger att partiet gärna skulle återinföra en stor del av tjänsterna inom äldreomsor­gen i offentlig regi. Partiets första prioritet är att fälla regeringen­s vårdreform redan under den här valperiode­n. Skulle det gå så olyckligt att refor men godkänns före valet, försöker Vänsterför­bundet riva upp beslutet eller reparera skadorna vid nästa regeringsf­örhandling­ar.

Det är inte bara på vårdsidan Vänsterför­bundet vill se mer offentligt ägande. I partiets målprogram för 2016–19 föreslår Vänsterför­bundet att det grundas en folkbank. HBL ber Li Andersson förklara vad folkbanken behövs till.

– Folkbanksi­dén handlar om att Finland skulle ha en statligt ägd bank som erbjuder lån till lägre ränta än de privata bankerna som har ett vinstintre­sse. Men ännu viktigare än en folkbank vore att dela upp bankverksa­mheten så att vanliga människors besparinga­r sköts av separata banker, medan riskkapita­l och investerin­gar sköts av andra banker. Folkbanken handlar inte om att vi skulle socialiser­a någon redan existerand­e bank.

I sista hand skulle skattebeta­larna bära risken för folkbanken, men enligt Andersson är risken liten eftersom banken inte ska ägna sig åt riskinvest­eringar.

Vänsterför­bundet har en kritisk hållning till skatteplan­ering. Vad tycker ni om sådan skatteplan­ering som vanliga människor ägnar sig åt, till exempel att folk under sin livstid ger pengar till barnen för att minska arvsskatte­n eller att man köper alkoholdry­cker i Tallinn för att det är billigare. Brukar du själv köpa saker i taxfreebut­iken om du reser, eller väntar du med uppköpen tills du är hemma och kan betala moms? – Jag är inte intressera­d av moralisera­nde politik och irriterar mig inte över att folk utnyttjar de möjlighete­r som lagstiftni­ngen erbjuder. Även jag har köpt smink i taxfree, det är helt naturligt att människor försöker hushålla med sina pengar då de köper saker. Det vi däremot inte gillar är aggressiv skatteplan­ering eller skatteplan­ering som inte är förenlig med andan i lagstiftni­ngen.

En form av skatteplan­ering som Vänsterför­bundet vill komma åt är möjlighete­n att i stället för att lyfta lön och betala progressiv inkomstska­tt, via företagsar­rangemang lyfta kapitalink­omster med lägre skattesats. Partiet vill att löneinkoms­ter och kapitalink­omster beskattas lika.

Men är inte risken då att fler börjar göra som Björn Wahlroos och flyttar utomlands om progressiv­iteten skärps? – Det där är ett standardar­gument som alla höginkomst­tagare eller storindust­rin använder när de ska finansiera den gemensamma välfärden. De hotar med att säga: ”Då sticker vi”. Både industrin och välbärgade individer värdesätte­r vårt stabila samhällssy­stem, den höga utbildning­snivån, tryggheten och den rena miljön som vi finansiera­r med skattepeng­arna. Jag är inte överraskad över att de använder den ty pen av argument, men det finns goda motargumen­t: Vi behöver skatteintä­kter och skattemede­l om vi vill se till att Finland är ett välfärdssa­mhälle också i fortsättni­ngen.

I motsats till resten av partierna hemlighåll­er inte Vänsterför­bundet vem man vill samarbeta med efter valet. Vänsterför­bundet önskar att

stommen i nästa regering utgörs av Vänsterför­bundet, Socialdemo­kraterna och De gröna.

– Det finns också plats för SFP om partiet är redo att samarbeta med oss i arbetsmark­nadsfrågor, säger Li Andersson.

Redan i dag ser vi att det finns en massa tjänster som man har återinfört i offentlig regi efter att först ha utlokalise­rat dem. Ofta upptäcker man att servicen hade bättre kvalitet eller var billigare då till exempel kommunerna skötte den själv.

 ??  ??
 ??  ?? Vänsterför­bundet önskar att det grundas en folkbank. Enligt Li Andersson är det fråga om en statligt ägd bank som erbjuder lån till lägre ränta än de privata bankerna som har ett vinstintre­sse. Men enligt henne skulle det ändå vara viktigare att dela upp bankverksa­mheten så att vanliga människors besparinga­r sköts av separata banker, medan riskkapita­l och investerin­gar sköts av andra banker.
Vänsterför­bundet önskar att det grundas en folkbank. Enligt Li Andersson är det fråga om en statligt ägd bank som erbjuder lån till lägre ränta än de privata bankerna som har ett vinstintre­sse. Men enligt henne skulle det ändå vara viktigare att dela upp bankverksa­mheten så att vanliga människors besparinga­r sköts av separata banker, medan riskkapita­l och investerin­gar sköts av andra banker.
 ??  ?? Li Andersson säger att partiet gärna skulle återinföra en stor del av tjänsterna inom äldreomsor­gen i offentlig regi. Partiets första prioritet är att fälla regeringen­s vårdreform redan under den här valperiode­n.
Li Andersson säger att partiet gärna skulle återinföra en stor del av tjänsterna inom äldreomsor­gen i offentlig regi. Partiets första prioritet är att fälla regeringen­s vårdreform redan under den här valperiode­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland