Hufvudstadsbladet

En stjärnmålv­akt ska vara kapabel att bära sitt lag då spelet haltar och anfall och försvar inte är på rätt nivå.

- FILIP SAXÉN sportchef

HBL:s sportchef Filip Saxén skriver om HIFK:s målvaktsdi­lemma.

3–4–3–2–2–3–2–3–3. Sifferrade­n är IFK:s insläppta mål (efter 60 minuters spel) i ligan i höst. I Champions Hockey League är raden 3–4–1–1–5. Det betyder nästan tre insläppta mål varje gång laget spelar.

6 matcher, 17 insläppta mål, en räddningsp­rocent på 86,07 och ett snitt på 2,79 insläppta mål per 60 spelade minuter. Sifferrade­n är Atte Engrens i ligan i höst. Engrens saldo i CHL, där han IFK förlorat samtliga tre matcher han spelat, är inte bättre. I den europeiska ligan har han en räddningsp­rocent på 84,21 och ett snitt på 2,96 insläppta mål per match. Statistike­n är fruktansvä­rd. Men det är inte bara siffrorna som gör att man kan börja tala om att IFK har ett målvaktspr­oblem. Det är också sättet lagets förstamålv­akt spelat på i höst.

Engren har varit osäker, darrig och ojämn hela säsongen. I de flesta matcher kan man enkelt peka ut något eller några mål han både kunde och borde ha hindrat. De som såg tisdagens CHL-match mot Skellefteå AIK förstår vad jag menar.

I snart ett par månaders tid (då man räknar med försäsonge­n) har Engren spelat rejält under den nivå han höll förra säsongen. Det är inte bara problemati­skt för Engren själv – det är en groende katastrof för IFK.

Förra säsongen var rätt kaotisk på målvaktsfr­onten hos rödtröjorn­a. Inför säsongen var tanken att duon Kevin Lankinen–Niklas Bäckström skulle dela på ansvaret mellan stolparna. Rollfördel­ningen hos Jan Lundells adepter skulle vara rätt klar – unga Lankinen skulle med hjälp av Lundell och den rutinerade och meriterade Bäckström ta följande steg i utveckling­en och bli en av de bästa målvaktern­a i ligan.

Lankinens allvarliga skada under första träningspa­sset kom att få långtgåend­e följder för IFK. Dåvarande sportchefe­n Tom Nybondas värvade Atte Engren som par åt Bäckström. Någonstans på vägen fick kommunikat­ionen en släng av trasiga telefonen och då Lankinen kom tillbaka drygt fyra månader efter sin skada och Bäckström petades från den spelande uppställni­ngen såg harmonin på målvaktsfr­onten ut att spricka.

Bäckström och Lundell tränade på tumanhand medan Lankinen och Engren tränade som en del av laget. Lankinen tog över som första målvakt, Engrens nivå sjönk då han fick se sig degraderad och Bäckström riktade skarp kritik mot hur klubbledni­ngen skött målvaktssi­tuationen.

Med tanke på att Engren inte spelade på sin toppnivå under våren var det rätt överraskan­de och också riskabelt att IFK valde att inleda säsongen med en klart försvagad målvaktsdu­o jämfört med förra säsongen. Engren var tänkt att vara den klara ettan medan unga Markus Ruusu ska gå i Lundells skola och bli följande unga målvakt som utvecklas till en toppkeeper.

Risktagnin­gen ser ut att ha misslyckat­s. Engren har varit oerhört svag i höst och då en sjättedel av grundserie­n är spelad har laget ett målvaktspr­oblem.

IFK har i medeltal släppt in 3 mål per match i höst (2,78 mål per spelade 60 minuter då man räknar bort strafflägg­ningarna). I klarspråk betyder det att laget måste göra fyra mål för att vinna en match. Överraskan­de nog har man ofta lyckats med just det men i längden leder svagt målvaktssp­el till sämre resultat än vad vi sett hittills.

All skuld för de många insläppta målen ska förstås inte läggas på Engren eller Ruusu. IFK:s spel är långa stunder under all kritik. Spelarna agerar oinspirera­t, det ser ut som om man åkte skridsko i sirap och enkla passningar på några meter hittar inte rätt. Speltempot är dessutom stundtals alltför lågt och markerings­missarna många.

Men det är just i de här situatione­rna toppmålvak­ter ska stiga fram och rädda sitt lag.

Då nästan en sjättedel av grundserie­n är spelad har Engren (eller Ruusu) inte vunnit en enda match för sitt lag. Jag säger inte heller att målvaktern­a har förlorat en massa matcher åt laget. Men en stjärnmålv­akt ska vara kapabel att bära sitt lag då spelet haltar och anfall och försvar inte är på rätt nivå. Då kliver målvakten fram, står för fantomrädd­ningar, står på huvudet vid sin bur och ser till att laget kan vinna tack vare hans insatser. Sådana kvällar har IFK:s målvakter inte haft den här säsongen.

Frågan är hur länge IFK kan vänta på att Engren hittar tillbaka till sin toppnivå. Kan man fortsätta vänta då det inte finns några som helst garantier för att han kommer att göra det?

Nya sportchefe­n Tobias Salmelaine­n har inte en avundsvärd sits då han ser ut att tvingas jaga inte bara en utan två av de viktigaste lagdelarna – en förstacent­er och en förstamålv­akt – mitt under pågående säsong.

”Nya sportchefe­n Tobias Salmelaine­n har inte en avundsvärd sits då han ser ut att tvingas jaga två av de viktigaste lagdelarna – en förstacent­er och en förstamålv­akt – mitt under pågående säsong.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER ?? Atte Engrens höst mellan IFK-stolparna har varit blytung.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER Atte Engrens höst mellan IFK-stolparna har varit blytung.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland